You appear to have Javascript turned off or are not using a Javascript enabled browser. There are many features on Podcast Alley that require Javascript. For the best experience, please turn Javascript on or use a Javascript enabled browser.
Pick a Podcast Genre:
Search for a Podcast:
 
Top Podcasts
Add Your Podcast
Podcast Alley Badges

Site Statistics
Podcasts: 91,794
Comments: 252,492
Episodes:  6,070,164


Special Offers
GoDaddy Promo Codes
PetMeds Coupons
Eastbay Promo Codes
PETCO DiscountE-Content 100 Winner

Het Overijssels Hart

ACTIONS
 SUBSCRIBE
 LISTEN
 VOTE
 COMMENT
 VISIT WEBSITE
 Already Claimed
SHOW STATS
CATEGORY:

 General

COMMENTS:

 0 Total
 0 October

VOTES:

 0 Total
 0 October

RANK:

 4421 Average
 No rank this month

Dagelijks een fragment uit het lunchprogramma van Radio Oost, Het Overijssels Hart. Elke werkdag van 1100 tot 1300, met Gerson Veenstra. Kijk ook op http://overijsselshart.rtvoost.nl.
Recent Episodes for Het Overijssels Hart
DATE: Fri, 24 Sep 2010
SIZE: 4.42 MB
DOWNLOAD EPISODE
Esther Nierop naar Peru om kinderen te helpen

In 2007 deed ze mee aan de Mis(s) Verkiezing van Lucille Werner en vorig jaar deed ze voor het eerst ontwikkelingswerk in Zambia: Esther Nierop uit Zwolle. Dit jaar doet ze opnieuw ontwikkelingswerk, nu in Peru. Ze doet de studie SPH op Hogeschool Windesheim en koppelt haar reis naar Peru aan haar afstudeeropdracht. Ze gaat voor de organisatie T’ikani onderzoeken hoe kinderen die normaal op de markt leven een normaal leven kunnen krijgen door ze op te vangen en les te geven. Dit weekend vertrekt ze. Esther was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 22 Sep 2010
SIZE: 4.05 MB
DOWNLOAD EPISODE
Atlas Diabetes Challenge nadert klim Toubkal

Het hoogtepunt van de Atlas Diabetes Challenge komt in zicht. Gisteren klommen de deelnemers al tot 3600 meter hoogte, morgen is de beklimming van de Toubkal, een 4200 meter hoge berg in Marokko. De deelnemers hebben allemaal suikerziekte, net als hun begeleider Bas van der Goor. Ze willen onder begeleiding van een medisch team laten zien dat je als suikerpatiënt heel veel kunt. En onderweg wordt tijdens de klim onderzoek gedaan. Eén van de deelnemers is Christel Wevers uit Zwolle. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik met haar.

DATE: Tue, 21 Sep 2010
SIZE: 4.33 MB
DOWNLOAD EPISODE
Festival voor rolstoeldansen Children on Wheels

Overijssel heeft er een nieuw festival bij: Children on Wheels. Het is een dansdag voor kinderen die aan rolstoeldansen doen. Kinderen van rolstoeldansgroepen uit Nederland, Duitsland en België komen er zaterdag voor naar Oldenzaal. Het initiatief komt van rolstoeldanseres Yvonne Ruiter van de stichting Joy on Wheels uit Goor. Yvonne is samen met haar man meervoudig kampioen rolstoeldansen en wilde graag iets voor kinderen organiseren. Tijdens de dag zijn er zaterdag allemaal optredens, demonstraties en workshops. Yvonne Ruiter was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 20 Sep 2010
SIZE: 5.69 MB
DOWNLOAD EPISODE
Gratis bowlinglessen Bowling Verenigng Deventer

Het is een populaire bezigheid bij bedrijfsuitjes en allerlei feestjes: bowlen. Je gaat naar een bowlingbaan, doet bowlingschoenen aan die al klaarstaan en gooien maar. Niemand die let op techniek. Dat is bij de bowlingsport wel anders. Uiteraard heb je dan eigen schoenen en meestal een eigen bal en gaat het echt om techniek. Wie zelf ook beter wil leren bowlen kan terecht in Deventer. Twee trainers van de Deventer Bowling Vereniging geven in totaal vijf gratis clinics van anderhalf uur in bowlingcentrum De Worp. Woensdag is de eerste. Willem Aalderink van de Deventer Bowling Vereniging was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 17 Sep 2010
SIZE: 5.25 MB
DOWNLOAD EPISODE
Blogger Femke Nales finalist Viva Webstrijd 2010

Welke blogger wordt de nieuwe blogger van het damesblad Viva? Daar gaat het om bij de Webstrijd. De afgelopen weken hebben de vijf finalisten wekelijks drie weblogs geschreven op viva.nl. En nu is het aan de lezers om te bepalen wie van de vijf de beste is en de nieuwe blogger wordt van Viva. Sinds gisteren kan er gestemd worden. Eén van de vijf finalistes is Femke Nales uit Enschede. Ze is economieredacteur voor de Twentsche Courant Tubantia, maar heeft daarnaast ook al een hele tijd haar eigen weblog ikbenblondt.nl. Femke was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 16 Sep 2010
SIZE: 5.16 MB
DOWNLOAD EPISODE
Studenten UT maken boekje Zuip! met drankspellen

"Alcohol maakt meer kapot dan je lief is", is een bekende slogan. Maar daar hebben veel studenten geen boodschap aan. Vier studenten bedrijfskunde van de Universiteit Twente in Enschede hebben er zelfs een boekje over geschreven, als onderdeel van hun opleiding. Zuip! is de titel van het boekje. Het is een boek met drankspellen. Van de bekende spelletjes ‘mexxen’, ‘kaartje blazen’ en ‘het koningen bierspel’ tot wat onbekendere spellen uit het internationale studentenleven. Twee van de makers waren te gast tijdens Het Overijssels Hart: Jelle Postma en Marthijn Koorn.

DATE: Wed, 15 Sep 2010
SIZE: 4.60 MB
DOWNLOAD EPISODE
Hardenbergs kampioenschap mobieltjes werpen 2010

Een mobiele telefoon gebruik je om te bellen, of om te internetten, maar je kunt er ook heel goed mee gooien. Dat wordt zaterdag bewezen tijdens het tweede Hardenbergs kampioenschap mobieltjes werpen. Iedereen die een oude mobiele telefoon heeft mag voor twee euro een keer proberen zo ver mogelijk te gooien. De winnaar van vorig jaar gooide maar liefst 70 meter en 75 centimeter. Maar het gaat niet alleen maar om prijzen en om de eer, maar ook om het goede doel. De opbrengst van het mobieltjes werpen gaat namelijk naar het hospice ’t Huis aan de Vecht. Organisator Aad Kolthof was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 14 Sep 2010
SIZE: 4.78 MB
DOWNLOAD EPISODE
Ultimate frisbee vereniging Zwolle zoekt leden

Het is op dit moment de kleinste sportvereniging van Zwolle en waarschijnlijk zelfs van Nederland: Bluefingers Ultimate. Twee leden telt de vereniging op dit moment. De sport: ultimate frisbee. Die sport lijkt een beetje op rugby, maar dan met een frisbee en wordt gespeeld met twee teams van 7 spelers. In grote steden is ultimate frisbee inmiddels een populaire sport geworden. Het wordt vooral door studenten gespeeld. Femke Smith wil de sport ook graag populair maken in Zwolle en is daarom zelf een vereniging begonnen. Ze was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 13 Sep 2010
SIZE: 10.9 MB
DOWNLOAD EPISODE
'Something about Lana' debuut-cd Lana Wolf

De aanhouder wint. Dat geldt zeker voor zangeres Lana Wolf uit Wezep. Ze maakt al muziek vanaf haar tiende. Je mag gerust zeggen dat het haar grote passie is. Haar grote droom is al heel lang het uitbrengen van een eigen cd. Maar hoewel ze al in verschillende grote producties heeft gezongen, lukte het maar niet met die cd. Na anderhalf jaar hard werken is het debuutalbum van Lana er dan eindelijk: Something About Lana is de titel van de cd met 12 liedjes. Twee liedjes zijn ook uitgebracht als single inmiddels: Letting Go in 2008 en vorige maand See the Light. Voor de cd werkte ze samen met bekende producers in New York. Lana Wolf was te gast tijdens Het Overijssels Hart om over de cd te praten en een liedje live te spelen.

DATE: Fri, 10 Sep 2010
SIZE: 5.01 MB
DOWNLOAD EPISODE
PJO Almelo 100 jaar oud en zoekt oud-leden

Wie tegenwoordig boer wil worden heeft de mogelijkheid om allerlei soorten landbouwonderwijs te volgen. Van MBO tot universiteit, alles is mogelijk. Dat was honderd jaar geleden wel anders. Toen begon het landbouwonderwijs net een beetje op gang te komen. In eerste instantie met cursussen, maar later ook met onderwijsinstellingen. Het was ook de periode waarin de basis werd gelegd voor de huidige Plattelands Jongeren Overijssel. De afdeling Almelo viert dit jaar het honderdjarig bestaan en is daarom op zoek naar oud-leden. Tijdens Het Overijssels Hart was Erwin Leemhuis van PJO Almelo te gast.

DATE: Wed, 08 Sep 2010
SIZE: 4.89 MB
DOWNLOAD EPISODE
Team Electrabel fietst Duchenne Heroes 2010

Duchenne Heroes is een loodzware mountainbiketocht waarbij de deelnemers in 7 dagen 700 kilometer fietsen door 4 verschillende landen. Met de tocht wordt geld binnengehaald voor onderzoek naar de spierziekte Duchenne. Vorig jaar leverde dat iets meer dan een miljoen euro op. Volgende week is de vijfde editie, maar het is nu al duidelijk dat het miljoen dit jaar dik wordt gehaald. Mountainbikers kunnen de tocht individueel fietsen, of in teamverband. Eén van de teams die meedoen is het team Electrabel uit Zwolle. Het team bestaat uit vier mountainbikers. Twee waren te gast tijdens Het Overijssels Hart: Wim Heebels en Ferry Lodeweges.

DATE: Tue, 07 Sep 2010
SIZE: 6.48 MB
DOWNLOAD EPISODE
In 2011 Stadionconcert Ilse DeLange in Gelredome

Vier jaar geleden al had Ilse DeLange het over een eigen stadionconcert toen ze had gezongen tijdens tien stadionconcerten van Marco Borsato in het Gelredome in Arnhem. En nu komt die wens uit. Volgend jaar maart geeft Ilse haar eerste eigen stadionconcert in het Gelredome in haar eigen woonplaats Arnhem. De zangeres uit Almelo heeft net een nieuwe cd uitgebracht: Next to Me. Het is de opvolger van het bijzonder succesvolle album Incredible. En ook met Next to Me gaat het ontzettend goed. Op de nieuwe cd staan acht liedjes. De cd is opgenomen in Nashville in Amerika en dat is te horen. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik met Ilse.

DATE: Mon, 06 Sep 2010
SIZE: 4.26 MB
DOWNLOAD EPISODE
Band Kraakthelder uit Bathmen naar Antillen

De band Kraakthelder uit Bathmen stapt morgen op het vliegtuig naar de Antillen. Huisarts Jansen, die al twintig jaar op Curaçao woont, vroeg de band om over te komen toen hij in februari muziek van de band hoorde tijdens een bezoek aan Nederland. De band bestaat nog geen twee jaar, maar geeft de komende twee weken meerdere optredens op het eiland. En de kans bestaat dat Barry Hay van de Golden Earring mee komt spelen met de band. Barry woont op Curaçao en is een goede kennis van huisarts Jansen. De huisarts is zelf ook musicus en nam eerder dit jaar nog een nummer op voor Haïti. Tijdens Het Overijssels Hart waren gitarist Frank Veldwachter en drummer Roy Boksebeld te gast.

DATE: Fri, 03 Sep 2010
SIZE: 5.14 MB
DOWNLOAD EPISODE
Groot Verzet Tegen Kanker 2010 op Mont Ventoux

Groot Verzet Tegen Kanker is een initiatief waarbij wielrenners de beroemde berg Mont Ventoux in Frankrijk beklimmen om geld bij elkaar te krijgen voor het goede doel. Het initiatief komt vanuit Steenwijk en Meppel waar daarvoor vier jaar geleden de stichting Mont Ventoux werd opgericht. Vorig jaar werd 150-duizend euro opgehaald. Dit weekend proberen de maar liefst 271 deelnemers daar ruim overheen te komen. Eén van de organisatoren is hoofdredacteur Van Velzen van Boom Pers. Hij blijft achter, omdat een aantal kranten van Boom dit weekend overgaat op tabloid en was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 02 Sep 2010
SIZE: 5.20 MB
DOWNLOAD EPISODE
'Inline Stig' skate mee met Raps24KiKa 2010

The Stig is een beroemd personage uit het populaire autoprogramma Top Gear van de BBC. De autocoureur in wit pak en met witte helm op praat nooit en tot gisteren werd er alles aan gedaan om zijn identiteit geheim te houden. Een variant van The Stig doet vrijdag mee aan Raps24KiKa. De zogenoemde ‘Inline Stig’ kan door de deelnemende teams worden ingehuurd om voor vijftig euro een snel rondje te skaten. Raps24KiKa is een 24 uurs skate-evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt binnengehaald voor KiKa. Het is een initiatief van schaatsfabriek Raps in Almelo. Tamara de Lange van Raps was te gast samen met de 'Inline Stig'.

DATE: Wed, 01 Sep 2010
SIZE: 6.14 MB
DOWNLOAD EPISODE
Reis naar Molukken met Molukse stichting Nijverdal

Het is volgend jaar zestig jaar geleden dat de eerste Molukkers naar Nederland kwamen. Nijverdal was één van de plaatsen waar vijftig jaar geleden een Molukse gemeenschap ontstond. De stichting Bunga Tandjung behartigt de belangen van de Molukse gemeenschap in de gemeente Hellendoorn. Vanwege de jubilea organiseert de stichting volgend jaar in mei een reis naar vijf Molukse eilanden in Indonesië. Vrijdag houdt de stichting daarvoor een informatiebijeenkomst. Tijdens Het Overijssels Hart waren voorzitter Parera van de stichting en reiscoördinator Latuperissa te gast.

DATE: Tue, 31 Aug 2010
SIZE: 6.20 MB
DOWNLOAD EPISODE
Cd eerste gezongen radiojingles van Veronica

Radio Veronica viert dit jaar het vijftigjarig bestaan. Het radiostation begon in 1960 als zeezender. Op 31 augustus 1974 stopte Veronica als zeezender, vandaag precies 36 jaar geleden dus. Veronica was op veel gebieden een pionier. Bijvoorbeeld als het gaat om radiojingles. Jelle Boonstra uit Zwolle is de grootste verzamelaar van jingles in Nederland en heeft nu een cd gemaakt met de eerste echte gezongen radiojingles van Nederland. Het eerste exemplaar van de cd is vorige week uitgereikt aan deejay Willem van Kooten, oftewel Joost den Draaier. Jelle Boonstra was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 27 Aug 2010
SIZE: 6.78 MB
DOWNLOAD EPISODE
Siyar Bahadurzada weer wereldkampioen shooto

Voor de derde keer op rij wereldkampioen Shooto worden. Dat was tot nu toe niemand gelukt. Siyar Bahadurzada uit Deventer is het wel gelukt. Hij deed in Brazilië mee aan het wereldkampioenschap en won daar in anderhalve minuut van de regerend Zuid-Amerikaans kampioen die drie jaar lang geen wedstrijd had verloren. Shooto is een mix van kickboksen, judo en jiu-jitsu. De naam Siyar Bahadurzada zegt de meeste mensen misschien nog niet zoveel, maar in de vechtsport is hij inmiddels een beroemdheid. Hij was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 26 Aug 2010
SIZE: 4.97 MB
DOWNLOAD EPISODE
Twee Overijsselaars in bestuur Jeugdwaterschap

Bijna vier maanden geleden deed jeugddijkgraaf Laura Pierik in dit programma een oproep voor leden van het allereerste jeugdwaterschapsbestuur. Inmiddels is het bestuur rond, met twee leden uit Overijssel: Aranka van Dalen uit Steenwijk namens het waterschap Reest en Wieden en Jan-Willem Brouwer uit Genemuiden namens het waterschap Groot Salland. Het bestuur is een initiatief van de Unie van Waterschappen met als doel jongeren te betrekken bij het werk van de waterschappen. Vanaf november mogen de jongeren zelf ideeën aanleveren. Jan-Willem Brouwer was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 25 Aug 2010
SIZE: 6.02 MB
DOWNLOAD EPISODE
Tour for Life: Fietsen voor Artsen zonder Grenzen

De Tour for Life is een achtdaagse fietstocht van Italië naar Nederland. De fietstocht wordt dit jaar voor de tweede keer verreden. Zondag vertrekken de deelnemende wielrenners. Ze rijden dwars door de Alpen, de Vogezen en de Ardennen en doen een aantal beroemde beklimmingen, waaronder de Alpe d’Huez. Met de tocht wordt geldt ingezameld voor de organisatie Artsen Zonder Grenzen. Elk team fietst minimaal 15-duizend euro bij elkaar. Ook uit Overijssel doen er teams mee. Eén daarvan is het team 'De Tukkers for Life'. Tijdens Het Overijssels Hart waren teamleden Ron Duchatteau en Henk Bokhove te gast.

DATE: Tue, 24 Aug 2010
SIZE: 4.95 MB
DOWNLOAD EPISODE
Oldtimerclub Tilligte helpt bij Duits wereldrecord

Een rij van maar liefst tweeduizend tractoren. Dat wil de Oldtimertreckerclub Niedergrafschaft zaterdag voor elkaar krijgen, vlak over de grens in Itterbeck. De club wil het wereldrecord van de langste rij tractoren verbreken. Dat record staat nu op 1368 trekkers. De Duitse club krijgt bij de recordpoging hulp uit Nederland. De Oldtimerclub Tilligte, die onder meer de jaarlijkse Oldtimerdagen organiseert, probeert zoveel mogelijk Nederlandse trekkers over de grens te krijgen. De Oltimerclub Tilligte werkt al langer samen met Duitse clubs. Tijdedns Het Overijssels Hart was Jos Brunninkhuis van de Oldtimerclub te gast.

DATE: Mon, 23 Aug 2010
SIZE: 4.71 MB
DOWNLOAD EPISODE
8ste Badkuipenrace op rivier de IJssel bij Deventer

De eerste Badkuipenrace in 2002 bij Deventer was eigenlijk geen race. Omdat de initiatiefnemer niet wist dat er vergunningen nodig waren, kon er alleen een beetje gepeddeld worden langs de oever van de IJssel. Maar vanaf 2003 waren er wel vergunningen en werd de race een groot succes. De deelnemende teams moeten in een badkuip van Gorssel naar Deventer varen. Het laatste deel van de sluis naar de Wellekade wordt de echte race gehouden. Zondag wordt alweer de achtste Badkuipenrace op de IJssel gehouden. Tijdens Het Overijssels Hart was organisator Gérard Andrée te gast.

DATE: Fri, 20 Aug 2010
SIZE: 5.15 MB
DOWNLOAD EPISODE
Kamper Schokkerkoor zingt op privéfeest Frankrijk

Het Kamper Schokkerkoor bestaat voornamelijk uit nazaten van het voormalige eiland Schokland in de vroegere Zuiderzee. Toen de regering in 1859 besloot dat het eiland ontruimd moest worden, vestigden de bewoners zich in plaatsen in de buurt. Eén van die plaatsen is Kampen waar een Schokkerbuurt ontstond. Om de herinnering aan het verdwenen eiland Schokland levend te houden werd in 1998 een koor opgericht. Dat koor vertrekt morgen naar Frankrijk. Het Schokkerkoor is uitgenodigd om te zingen tijdens een privéfeest en in een dorpskerkje in de Provence. Koorlid Jolanda Diender was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 19 Aug 2010
SIZE: 4.50 MB
DOWNLOAD EPISODE
Kampen helpt bij organisatie Sail Amsterdam 2010

Anderhalf miljoen bezoekers worden er de komende dagen verwacht bij Sail 2010 in Amsterdam. Het evenement wordt één keer in de vijf jaar gehouden. Een vloot van bijzondere schepen komt ervoor naar de IJhaven. Vooral de zogenoemde Tall Ships maken altijd veel indruk. Kampen levert een flinke bijdrage aan Sail Amsterdam. Organisator Edink van Sail Kampen is betrokken bij de organisatie en de botter KP118 en de Kamper Kogge varen mee met de intocht en de vlootschouw. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik met organisator Edink van Sail Kampen.

DATE: Wed, 18 Aug 2010
SIZE: 5.02 MB
DOWNLOAD EPISODE
Kaarten- en Scrapdagen in IJsselhallen in Zwolle

Kaarten en scrapboeken maken is de laatste jaren een enorm populaire hobby. Het wordt deze week dan ook gegarandeerd druk tijdens de Knotsgekke Kaarten- en Scrapdagen in de IJsselhallen in Zwolle die morgen beginnen. Dat het niet echt een mannenhobby is blijkt wel uit het feit dat mannen de beurs gratis mogen bezoeken. Toch zijn er ook mannen die zich ermee bezig houden. Wim Oldemengers uit Diepenheim is niet alleen standhouder tijdens de beurs, maar geeft ook allerlei workshops en heeft zelfs een eigen knutselwinkeltje: Knutsel Engeltje. Hij beheerst alle technieken die gebruikt worden door scrappers en kaartenmakers. Wim was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 17 Aug 2010
SIZE: 5.13 MB
DOWNLOAD EPISODE
Recordpoging hoelahoepen Enschede bij Kick-In UT

Met zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd hoelahoepen. Dat wordt vrijdag gedaan op het terrein van de Universiteit Twente in Enschede. Studenten willen het wereldrecord hoelahoepen verbreken. Dat record staat nu op 342. De recordpoging is onderdeel van de introductie Kick-In van de UT. Studenten roepen iedereen op om vrijdagmiddag naar de UT te komen en mee te hoelahoepen. Een professionele hoelahoep danseres is ingeschakeld om het voor te doen. Want iedereen die het wel eens geprobeerd heeft, weet dat het nog niet zo eenvoudig is om te hoelahoepen. Tijdens Het Overijssels Hart was organisator Tycho Lejeune te gast.

DATE: Mon, 16 Aug 2010
SIZE: 4.88 MB
DOWNLOAD EPISODE
Fietstocht Maarten Borgers naar Peking zit erop

Wie in Nederland een actie voor het goede doel wil houden denkt al snel aan een fietstocht. Maar er zijn er maar weinig die zo’n lang tocht maken als Maarten Borgers uit Heino heeft gemaakt. Hij zegde zijn baan op en vertrok op 27 maart voor de reis van zijn leven: Een fietstocht van 12-duizend kilometer naar Peking. Doel van de fietstocht was geld in te zamelen voor de stichting Spieren voor Spieren. We zijn inmiddels vier maanden verder en Maarten heeft het gehaald en is inmiddels weer terug in Nederland. Hij was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 13 Aug 2010
SIZE: 5.72 MB
DOWNLOAD EPISODE
Tino fietst 1500 km in India voor overleden zus

28 juli 2007 is een zwarte bladzij uit het leven van Tino Lage Venterink uit Oldenzaal. Op die dag kwam zijn zus Patty om bij een motorongeluk. Tino was er een hele tijd letterlijk kapot van. Nu, drie jaar later, gaat hij als eerbetoon voor zijn overleden zus een fietstocht maken door de Himalaya in India. Hij had haar ooit beloofd mee te nemen op wereldreis naar Nepal. Volgende week vertrekt hij. Het wordt een reis van 1500 kilometer over een paar van de hoogste bergen ter wereld. Behalve voor zijn zus fietst Tino ook voor drie goede doelen die zich inzetten voor kinderen in Tibet. Tino was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 12 Aug 2010
SIZE: 5.18 MB
DOWNLOAD EPISODE
100-jarig FC Zwolle zoekt oud-leden voor reünie

FC Zwolle ontstond op 12 juni 1910 uit de fusie van twee clubs in Zwolle. De naam was toen nog geen FC Zwolle en het was nog geen betaald voetbalclub, maar het was wel de oorsprong van de club. Dit jaar bestaat de club dus honderd jaar. Dat wordt gevierd met een grote reünie op 8 oktober. Voor de reünie is de club op zoek naar voormalige contractspelers, teambegeleiders en trainers. Maar FC Zwolle heeft van heel veel van die mensen geen contactgegevens. De club is daar nu naar op zoek. Oud-semiprof Folly van Dam, die de reünie organiseert, was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 11 Aug 2010
SIZE: 5.94 MB
DOWNLOAD EPISODE
AFS zoekt gastgezinnen voor uitwisseling jongeren

AFS is een internationale organisatie die interculturele uitwisselingen organiseert voor jongeren vanaf 15 jaar. Aafke Prinsen uit Wanneperveen is regiovrijwilliger van AFS. Toen ze zelf nog een jongere was is ze via AFS een jaar in Texas geweest. Ze heeft nog steeds contact met de mensen daar. Nu zijn de rollen omgedraaid. Ze is vrijwilliger geworden en is zelf gastgezin voor jongeren die een tijdje in Nederland willen wonen. Binnenkort komt een jongen uit België een tijdje bij ze wonen. Aafke was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 10 Aug 2010
SIZE: 6.17 MB
DOWNLOAD EPISODE
LaLaLaLa-concerten De Upside van Down in Beerze

Laten zien dat het Downsyndroom ook positieve kanten heeft. Dat is het doel van de stichting ‘De Upside van Down’. De stichting organiseert daarvoor verschillende projecten. Eén van de eerste projecten was een fotoboek met foto’s van kinderen met het syndroom van Down. Een ander bijzonder project was het maken van de cd ‘LaLaLaLa’ met kinderliedjes. Daar hebben bekende artiesten aan meegewerkt als Thomas Berge, Sita, Aart Staartjes en Simone Kleinsma. Morgen worden op camping de Beerze Bulten twee LaLaLaLa-concerten gehouden. Tijdens Het Overijssels Hart waren initiatiefnemer Mark Haayema van de cd en de concerten en Johanneke Wiarda van de Beerze Bulten te gast.

DATE: Mon, 09 Aug 2010
SIZE: 5.47 MB
DOWNLOAD EPISODE
Niek Ritzen voorzitter jongerenorganisatie NJR

Een paar jaar geleden was hij nog het jongste gemeenteraadslid van Nederland: Niek Ritzen uit Tubbergen. In 2006 kwam hij op 18-jarige leeftijd in de gemeenteraad. En gemeenteraadslid is hij nog steeds. Maar het komend jaar heeft hij ook een andere functie: voorzitter van NJR, de nieuwe naam van de Nationale Jeugdraad. De jongerenorganisatie behartigt de belangen van jongeren tussen de 12 en 30 jaar, geeft daarvoor advies aan overheden en organisaties en organiseert allerlei projecten en campagnes. Niek was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 05 Aug 2010
SIZE: 5.28 MB
DOWNLOAD EPISODE
Niels Bijl promoot cd Mozaik in Australië

Mozaik is de titel van de nieuwe cd met saxofoonmuziek van saxofonist Niels Bijl uit Enschede. De titel is een verwijzing naar de verschillende muziekstijlen op cd: van klassiek tot jazz en van cubaanse dans tot catelaanse volksmuziek. De cd wordt in september uitgebracht in ruim 40 landen. Om die cd te promoten toert hij op dit moment zes weken lang door Nieuw Zeeland en Australië. Hij geeft allerlei concerten en masterclasses. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik met Niels Bijl.

DATE: Wed, 04 Aug 2010
SIZE: 9.90 MB
DOWNLOAD EPISODE
Boek Mannenkoor Karrespoor bij Dicky Woodstock

1991 was het succesjaar van Mannenkoor Karrespoor uit Tuk. De groep ontstond in café De Karre. De eigenaar sponsorde de mannen bij het maken van de eerste single “Mooi Man”. Het was een enorm succes en de groep werd in één klap landelijk bekend. “Mooi Man” stond maar liefst twintig weken in de Top 40 en bereikte als hoogste de vijfde plaats. De tweede single “Lekker op de Trekker” kwam zelfs tot de derde plaats in de Top 40. Tijdens de 22e editie van het Dicky Woodstock Festival in Steenwijkerwold wordt donderdag een boek gepresenteerd over Mannenkoor Karrespoor. Henk Kranendonk van Dicky Woodstock en Mannenkoor Karrespoor en dirigent Richard van der Zee waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 03 Aug 2010
SIZE: 5.37 MB
DOWNLOAD EPISODE
Nieuw type suikerzakje wint Innovatieprijs 2010

Suiker uit een suikerzakje halen is voor de meeste mensen geen enkel probleem. Maar voor mensen met een handicap zijn suikerzakjes soms echt een crime. Dat komt vooral omdat de zakjes meestal klein zijn en lastig open te scheuren zijn als je weinig kracht in je handen hebt. Luuc Muis uit Hardenberg bedacht daar een oplossing voor: een gebruiksvriendelijk suikerzakje. Luuc studeert aan de Hogeschool Windesheim en won met zijn idee de studentenprijs van de Innovatieprijs 2010. Dat is een prijs voor ideeën die de zelfredzaamheid van mensen met een beperking stimuleren. Luuc was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 03 Aug 2010
SIZE: 7.41 MB
DOWNLOAD EPISODE
Samenwerking Poppodium Atak met andere podia

In het voorprogramma staan van concerten van bekende bluesartiesten als Chris Bergson of Catfish Keith. Dat is te winnen met een nieuwe wedstrijd van bluesclub NiX en poppodium Atak in Enschede. De wedstrijd is onderdeel van het project Bij de Buren waarbij Atak samenwerkt met verschillende podia en organisaties. Tijdens Het Overijssels Hart waren zijn directeur Rinze van der Wal en programmeur Ralph Roelvink van Atak te gast.

DATE: Fri, 30 Jul 2010
SIZE: 5.00 MB
DOWNLOAD EPISODE
Scouts bij Jubileum Jamboree 2010 in Roermond

Voor duizenden scouts uit heel Nederland is deze week het hoogtepunt van het jaar. In Roermond is de JubJam 100 bezig. Dat is een grote jubileum jamboree ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Scouting Nederland. Een week lang zijn er evenementen op het water, in de lucht en op het land. En het kamp heeft ook een eigen radiostation met een studio op het kampterrein: Scout FM. Eén van de scouts die daar aan meewerken is Iljan Stegeman uit Hasselt. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik met hem en met deelnemer Bram Janssen van Scoutinggroep President Steyn in Deventer.

DATE: Thu, 29 Jul 2010
SIZE: 4.28 MB
DOWNLOAD EPISODE
Team Sport2support voor vierde keer in Bosnië

Het hele jaar zijn ze druk met allerlei sportactiviteiten om geld in te zamelen voor het goede doel: de jongeren van het team Sport2support in Hasselt. In 2006 ging het team voor het eerst naar Bosnië. Na de reis kreeg het team de Overijsselse Vrijwilligersprijs en de Richard Kraijeck foundation award Overijssel. Op dit moment is het team voor het vierde jaar in Bosnië. Ze organiseren daar sportactiviteiten voor kinderen die vaak nog een trauma hebben van de langdurige oorlog in de Balkan. Op dit moment zijn ze in een vluchtelingenkamp. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik teamlid Joris Brattinga.

DATE: Wed, 28 Jul 2010
SIZE: 6.12 MB
DOWNLOAD EPISODE
Twentse Caravan Club 55+ zoekt nieuwe leden

Deze weken zijn de weken dat de meeste mensen in Nederland op vakantie zijn. Dat geldt niet voor de leden van de Twentse Caravan Club. Die gaan vooral in het voor- en naseizoen pad. Doel van de vereniging is om gezamenlijke reizen te organiseren zodat caravanbezitters elkaar onderweg eventueel kunnen helpen. De vereniging bestaat sinds 1987 en heeft iets meer dan 350 leden. Maar de vereniging wil er graag meer. En het liefst ook wat jonger. Daarom zoekt de vereniging nu ook leden uit de rest van de provincie. Tijdens Het Overijssels Hart waren voorzitter Veendijk van de vereniging en voorzitter Meere van de reiscommissie te gast.

DATE: Tue, 27 Jul 2010
SIZE: 6.17 MB
DOWNLOAD EPISODE
Social Inclusion Games 2010 in Enschede

De Social Inclusion Games is een groot sportevenement voor sporters uit de maatschappelijke opvang, beschermd en begeleid wonen en vrouwenopvang in Europa. De eerste editie van het evenement was vorig jaar in Odense in Denemarken. Het enige Nederlandse team dat toen meedeed was een team van Humanitas Onder Dak Twente. En die organisatie heeft de Social Inclusion Games dit jaar naar Nederland gehaald. 1000 sporters uit 10 verschillende landen doen er volgende week aan mee op het terrein van de Universiteit Twente in Enschede. Tijdens Het Overijssels Hart was directeur Deliën van Humanitas Onder Dak te gast, samen met twee sporters die mee gaan doen: Netty en Renate.

DATE: Mon, 26 Jul 2010
SIZE: 4.28 MB
DOWNLOAD EPISODE
Finish succesvolle rally Carbage Run 2010

206 van de 215 auto’s hebben vrijdag de finish gehaald van de Carbage Run bij het Gardameer in Italië. De rally door Europa met auto’s die niet duurder mochten zijn dan 500 euro vertrok een week geleden uit Hardenberg. De teams moesten door Duitsland, Polen, Tsjechië en Slowakije naar Italië rijden, zelf hun route bepalen en onderweg allerlei opdrachten doen. Het was de tweede editie van de Carbage Run en de organisatie kijkt er tevreden op terug. De meeste teams zijn het afgelopen weekend nog in Italië gebleven. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik met organisator Bram Eigenraam en teamlid Roy Kreeft van het team Prison Break.

DATE: Fri, 23 Jul 2010
SIZE: 5.08 MB
DOWNLOAD EPISODE
Cafébaas komt vandaag op de fiets aan bij Noordkaap

Cafébaas komt vandaag op de fiets aan bij Noordkaap

DATE: Thu, 22 Jul 2010
SIZE: 4.65 MB
DOWNLOAD EPISODE
Deelnemers Carbage Run 2010 op weg naar Italië

Met een zo gek mogelijke auto van niet duurder dan 500 euro vijf dagen dwars door Europa rijden. Dat is de Carbage Run. Vorig jaar werd de rally voor het eerst georganiseerd, toen deden er 63 teams mee. Dit jaar zijn dat er maar liefst 215. En er zitten hele bijzondere creaties tussen. De deelnemers zijn maandag vertrokken vanuit het centrum van Hardenberg. Via Duitsland, Polen, Tsjechië en Slowakije rijden de teams naar Italië waar morgen de finish is bij het Gardameer. De grote vraag is natuurlijk wel of iedereen het haalt. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik initiatiefnemer Bram Eigenraam.

DATE: Wed, 21 Jul 2010
SIZE: 8.23 MB
DOWNLOAD EPISODE
Auteur Peter Derks over boek 'Heroïne, het dorpje Stigma'

Peter Derks is 47 en woont sinds 15 jaar in Hasselt. Hij heeft een roerig verleden. Van zijn 16e tot zijn 31e was hij dak- en thuisloos en zwaar verslaafd aan heroïne en cocaïne. Nu heeft hij een boek geschreven over zijn leven als zwervende straatjunk in Amsterdam. ‘Heroïne, het dorpje Stigma’ is de titel van het aangrijpende levensverhaal van Peter. Zijn doel met het boek is om de drugsproblematiek tussen generaties bespreekbaar te maken. Peter was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 21 Jul 2010
SIZE: 5.51 MB
DOWNLOAD EPISODE
Iljan maakt radio met Scout FM tijdens JubJam100

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de scouting in Nederland werd opgericht. 2010 is door Scouting Nederland daarom uitgeroepen tot jubileumjaar. Het hele jaar is het feest, met volgende week het hoogtepunt. Dan wordt het jubileumkamp JubJam100 gehouden in Roermond. Honderden scouts uit heel Nederland komen daar naartoe, onder wie veertig van Scoutinggroep President Steyn in Deventer. En het kamp heeft ook een eigen radiostation: Scout FM. Tijdens Het Overijssels Hart was één van de radiomakers Iljan Stegeman uit Hasselt en begeleider Bas Evers en scout Bram Janssenvan de scoutinggroep uit Deventer te gast.

DATE: Tue, 20 Jul 2010
SIZE: 5.48 MB
DOWNLOAD EPISODE
Koen Beekman terug van expeditie naar Groenland

Anderhalve maand geleden vertrok hij naar Groenland om op ski’s en met sledes de ijskap over te steken: Koen Beekman uit Zwolle. Het doel was om samen met drie andere expeditieleden in zo’n vier weken de 600 kilometer lange reis te maken. Vlak voor de reis kregen de expeditieleden te horen dat de ijskap oversteken er niet in zat. De expeditie is toch doorgegaan, over een ander deel van Groenland. Ze hebben de reis gemaakt vanwege het avontuur en om aandacht te vragen voor het milieu. Inmiddels zit de expeditie erop. Koen Beekman was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 19 Jul 2010
SIZE: 7.78 MB
DOWNLOAD EPISODE
Quinty, Pip en Merel bij Junior Songfestival 2010

Alledrie speelden ze in de musical Joseph: Quinty Schier uit Deventer, Pip Peters en Merel van Eldik. Nu vormen ze samen een trio en doen ze mee aan het Junior Eurovisie Songfestival. Samen schreven ze het liedje ‘You tell me’. De voorrondes hebben ze inmiddels overleefd en ze zijn door naar de live-shows na de zomer. Vorig jaar werd winnaar Ralf van het Junior Eurovisie Songfestival in Nederland ook de winnaar van het grote Songfestival in Kiev. Dit jaar is de internationale finale in Minsk. Quinty, Pip en Merel willen daar dolgraag naartoe, maar dan moeten ze wel eerst in Nederland winnen. Ze waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 02 Jul 2010
SIZE: 5.26 MB
DOWNLOAD EPISODE
Duwertjes maken einde aan gedoe met spiesjes

Iedereen die geregeld barbecuet herkent het probleem van spiesjes. Het is ontzettend handig, tot het moment dat je het vlees of de vis van de spiesjes wilt krijgen om het op te eten. Met mes en vork is het bijna niet te doen en als je het met je handen wilt doen krijg je vieze vingers. Judith Omvlee uit Staphorst heeft daarvoor een oplossing bedacht: Duwertjes. Het zijn een soort servetjes in de vorm van een rozetje waarmee het gedoe met spiesjes voorgoed verleden tijd is. De Duwertjes zijn nu genomineerd voor de publieksprijs van de Hema Ontwerpwedstrijd. Judith was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 01 Jul 2010
SIZE: 4.92 MB
DOWNLOAD EPISODE
Wordt Miss Overijssel Petra Miss Nederland 2010?

Wie mag zich een jaar lang de mooiste van Nederland noemen? Dat wordt zondag duidelijk tijdens de finale van de Miss Nederland-verkiezing in de Efteling. De twaalf provinciale missen moeten dan in een drie uur durende show bewijzen wie het meest geschikt is om Miss Nederland te worden. Op dit moment is Avalon-Chanel Weyzig uit Zwolle nog Miss Nederland. Petra Smits uit Borne, die een maand geleden werd gekozen tot Miss Overijssel, wil zondag graag het kroontje van haar overnemen. Petra was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 30 Jun 2010
SIZE: 5.03 MB
DOWNLOAD EPISODE
Mark en Leon uit Dalfsen naar WK Acrogymnastiek

In de hele wereld draait alles op dit moment maar om één evenement: Het WK Voetbal in Zuid-Afrika. Maar er is deze week nog een WK: het Wereldkampioenschap acrogymnastiek in Polen. Zoals de naam al aangeeft is de sport een combinatie van acrobatiek en gymnastiek. En anders dan gymnastiek is acrogymnastiek een teamsport. Aan het WK in Polen doen twee jongens uit Dalfsen mee: Leon van Dam en Mark Witvoet. Ze waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 29 Jun 2010
SIZE: 5.63 MB
DOWNLOAD EPISODE
Digna Hoogenboom en Mark Brul jaar naar Uruguay

Digna Hoogenboom en Mark Brul uit Enschede gaan een bijzonder jaar tegemoet. Ze hebben de huur van hun huis opgezegd, grote spullen verkocht en persoonlijke bezittingen opgeslagen om donderdag naar Uruguay te vertrekken. Niet voor een vakantie, maar voor een ontwikkelingsproject. Mark heeft al een tijdje stage gelopen in Uruguay. Hij merkte toen dat doktoren een grote behoefte hebben om kinderen gezondheidsvoorlichting te geven. Dat is lastig, omdat de afstanden in het land groot zijn. Maar alle kinderen hebben wel een laptop van de overheid. Digna en Mark proberen nu iets te bedenken zodat doktoren voorlichting kunnen geven via internet. Digna was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 28 Jun 2010
SIZE: 4.68 MB
DOWNLOAD EPISODE
Bibi Rodel op stage in Zuid-Afrika tijdens WK 2010

Veel Nederlanders zijn deze weken in Zuid-Afrika voor het WK Voetbal om het Nederlands elftal aan te moedigen. Vanmiddag speelt Oranje de achtste finale tegen Slowakije. Bibi Rodel uit Delden is om een heel andere reden in Zuid-Afrika. Zij volgt de Hoge Hotelschool en loopt nu stage in het vijfsterrenhotel The Palace of the Lost City. Het hotel is onderdeel van het luxe Sun City Resort in het nationaal park Pilanesberg, zo’n drie uur rijden vanaf Johannesburg. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik met Bibi.

DATE: Fri, 25 Jun 2010
SIZE: 5.20 MB
DOWNLOAD EPISODE
Kroegbaas Ruud de Jong fietst naar de Noordkaap

Vierduizend kilometer fietsen naar de Noordkaap voor Greenpeace. Dat gaat cafébaas Ruud de Jong uit Almelo doen. Hij is uitbater van cafés The Shamrock en Proeflokaal België in Almelo. Normaal is hij dus vrijwel altijd in de kroeg te vinden, maar de komende maand niet. Dan zit hij op de fiets om de lange reis naar de Noordkaap te maken, omdat hij graag naar de Noordkaap wil en omdat hij iets voor het klimaat wil doen. Daarom zamelt hij met de tocht ook geld in voor Greenpeace. Ruud de Jong was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 23 Jun 2010
SIZE: 5.27 MB
DOWNLOAD EPISODE
Actie RED24 voor EHBO door Rode Kruis in Borne

Ervoor zorgen dat meer mensen een EHBO-diploma hebben. Dat is het doel van het Rode Kruis afdeling Borne. In Nederland heeft nog geen twee procent van de bevolking kennis van EHBO, terwijl dat in landen om ons heen soms wel tachtig procent is. In Borne zet het Rode Kruis vooral in op EHBO-cursussen voor jongeren. Omdat daar geld voor nodig is, wordt deze week de 24 uurs-actie RED24 gehouden. Vrijdag en zaterdag zijn er optredens van artiesten, worden er demonstraties gehouden en is er een veiling van allerlei sportartikelen. Tijdens Het Overijssels Hart was initiatiefnemer Marianne Stevelink te gast.

DATE: Tue, 22 Jun 2010
SIZE: 4.29 MB
DOWNLOAD EPISODE
Jongeren bij Internationale Hanzedagen Parnu 2010

Donderdag begint in de stad Parnu in Estland de dertigste editie van de internationale Hanzedagen. De Hanze was in de Middeleeuwen een groot handelsverbond tussen steden in Noord-Europa. In 1980 werd de Hanze nieuw leven ingeblazen. Onderdeel daarvan zijn de Hanzedagen, een soort ontmoetingsdagen voor de Hanzesteden. Vier jongeren uit Overijssel zijn erbij aanwezig. Twee uit de gemeente Ommen en twee uit de gemeente Zwartewaterland. Ze doen mee aan Youth Hansa, samen met allerlei jongeren van andere Hanzesteden. Twee van de jongeren zijn Lisanne en Marcel van Dijk. Ze waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 21 Jun 2010
SIZE: 4.42 MB
DOWNLOAD EPISODE
Miss Francis Beukeveld voor Nederland bij WK 2010

Vorig jaar werd ze tweede bij de verkiezing van Miss Universe Nederland: Francis Beukeveld uit Zwolle. Op dit moment vertegenwoordigt ze Nederland bij het WK Voetbal in Zuid-Afrika. Namens Miss World wordt elk land door een eigen miss vertegenwoordigd. Francis moedigt natuurlijk oranje aan tijdens de wedstrijden, maar is ook te gast bij allerlei officiële gelegenheden. Zo lang Nederland nog kans maakt om wereldkampioen te worden blijft ze in Zuid-Afrika. Ze hoopt dus tot 11 juli, want dan is de finale. Tijdens Het Overijssels Hart belde ik met Francis.

DATE: Fri, 18 Jun 2010
SIZE: 5.02 MB
DOWNLOAD EPISODE
Werkstuk 'dat is lachen' wint Onderwijsprijs 2010

“Lachen is gezond.” Het is een bekende uitspraak en het is waar, blijkt uit allerlei onderzoeken. Maar hoe krijg je iemand aan het lachen? En wanneer wordt er wel gelachen en wanneer niet? Daar hebben Lianne Klein Schaarsberg uit Wierden en Floor Beldman uit Nijverdal onderzoek naar gedaan. Ze filmden daarvoor reacties van leerlingen van scholengemeenschap Reggesteyn op een filmpje van een lachende man. Hun werkstuk is nu uitgeroepen tot het beste vwo-profielwerkstuk van Nederland. Ze hebben er de Onderwijsprijs mee gewonnen, waar ze een studiebeurs mee krijgen. Lianne en Floor waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 17 Jun 2010
SIZE: 4.81 MB
DOWNLOAD EPISODE
Roeiers Kampen roeien hele rivier de IJssel af

Normaalgesproken duurt een roeiwedstrijd twee tot drie uur. Roeiers van de Stichting Roeisloep Stad Kampen gaan zaterdag ietsje langer roeien. In hun sloep willen ze de hele rivier de IJssel afroeien, van Westervoort naar Kampen. Dat is een tocht van 125 kilometer. De roeiers denken er zo’n elf uur over te doen. Het is niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een actie voor de Stichting Spieren voor Spieren, die zich inzet voor kinderen met een spierziekte. Tijdens Het Overijssels Hart waren initiatiefnemers Otto Stam en Silvan Scholten te gast.

DATE: Wed, 16 Jun 2010
SIZE: 5.28 MB
DOWNLOAD EPISODE
Vijfde keer fietstocht Trap ALS de wereld uit

Roy Venhuis en Joke Bakker hebben veel met elkaar gemeen. Ze komen allebei uit Hengelo, hebben allebei hun vader verloren aan de spierziekte ALS en zijn allebei organisator van de fietstocht ‘Trap ALS de wereld uit’. Zaterdag wordt de tocht voor de vijfde keer verreden. Met de fietstocht van 30 kilometer wordt geld ingezameld voor het ALS Centrum waar onderzoek wordt gedaan naar de dodelijke spierziekte. Naast de fietstocht is er een veiling, kan de wedstrijd Nederland-Japan live worden bekeken en is er een live optreden van Harry Tienstra. Roy Venhuis was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 15 Jun 2010
SIZE: 4.26 MB
DOWNLOAD EPISODE
9-jarige Lotte met Oranje bij WK Zuid-Afrika

De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het WK in Zuid-Afrika zit erop. En het begin is goed. Tegen Denemarken werd het gistermiddag 2-0. De 9-jarige Lotte Jansen uit Vriezenveen heeft die wedstrijd van heel dichtbij meegemaakt. Ze is samen met haar vader in Zuid-Afrika als zogenoemde Player Escort van Oranje. Voor de wedstrijd van gisteren mocht ze aan de hand van een speler van het Nederlands elftal het veld oplopen. Tijdens Het Overijssels Hart belde ik met Lotte.

DATE: Mon, 14 Jun 2010
SIZE: 5.42 MB
DOWNLOAD EPISODE
Little Travellers: WK-poppetjes voor goede doel

Het wereldkampioenschap voetbal 2010 is begonnen. De eerste wedstrijden zijn gespeeld en vanmiddag is de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Denemarken. In aanloop naar het toernooi zijn er allerlei verschillende WK-artikelen op de markt gebracht: Beesies, vuvuzela’s, jurkjes, pletterpetten en ga zo maar door. Dat zijn allemaal commerciële artikelen. Linda Bruinenberg uit Steenenkamer bij Deventer heeft het initiatief genomen voor WK-artikelen voor het goede doel: Little Travellers. Het zijn voetbalpoppetjes. Ze zijn voor 4 euro te koop en de opbrengst gaat naar een stichting in Zuid-Afrika. Linda was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 11 Jun 2010
SIZE: 5.43 MB
DOWNLOAD EPISODE
Teams Dutch Trophy 2010 aangekomen in Zuid-Afrika

Tien weken geleden vertrokken ze met een grote karavaan oranje voertuigen vanuit Amsterdam: de deelnemers aan de Going Dutch Oranje Trophy. 22 teams gingen de uitdaging aan om in tien weken van Nederland naar Zuid-Afrika te rijden voor het begin van het WK Voetbal vandaag. Het is gelukt, maar niet zonder problemen. Het grootste drama was vorige week toen één van de deelnemers overleed tijdens een zwempartij in Malawi. Eén van de deelnemende teams is het team Babybel met Debora Hartman uit Zwolle en haar vriendin Jaqueline van den Ende. Ze reden mee met hun Volkswagen T2 busje Bobby. Tijdens Het Overijssels Hart belde ik met Jaqueline vanuit Zuid-Afrika.

DATE: Thu, 10 Jun 2010
SIZE: 9.96 MB
DOWNLOAD EPISODE
Boek van Willie Oosterhuis 'Achter de Deure' is uit

Hij was jarenlang HET gezicht van TV Oost: Willie Oosterhuis. Waar je ook kwam in de provincie, overal werd naar hem gevraagd. Karakteristiek voor Willie is zijn opvallende verschijning met zijn kale hoofd, zijn inzet voor de Nederlandstalige muziek en natuurlijk zijn levensmotto ‘Loat Goan’. Maar vorig jaar kwam er een einde aan zijn tijd bij RTV Oost, toen hij zijn eigen zender Onze TV wilde beginnen. Met die zender is het niet gelukt, in januari ging Onze TV failliet. Nu heeft Willie een boek geschreven, of eigenlijk drie: de Achter de Deure trilogie. In de boeken beschrijft hij zijn tijd bij RTV Oost, bij Go Planet en bij Onze TV. Willie was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 08 Jun 2010
SIZE: 4.55 MB
DOWNLOAD EPISODE
Lotte bij WK 2010 op veld bij Nederland-Denemarken

Nog 3 dagen, dan begint in Johannesburg het wereldkampioenschap voetbal. En dan vertrekt de 9-jarige Lotte Jansen uit Vriezenveen ook naar Zuid-Afrika. Ze heeft een zesdaagse reis gewonnen naar het WK als zogenoemde Player Escort. Aan de wedstrijd van een grote hamburgerketen deden maar liefst tweeduizend kinderen mee. Lotte is uitgekozen als officiële begeleider van Oranje en mag voor de eerste wedstrijd tegen Denemarken maandag hand in hand het veld oplopen met een speler van het Nederlands elftal. Lotte was tijdens Het Overijssels Hart te gast, samen met haar vader die ook mee mag.

DATE: Mon, 07 Jun 2010
SIZE: 5.88 MB
DOWNLOAD EPISODE
Katie in film Papier Hier over Holle Bolle Gijs

Heb je wel gehoord van de holle bolle wagen Waar die Holle Bolle Gijs op zat? Hij kon schrokken, grote brokken Een koe en een kalf en een heel paard half Een os en een stier en zeven tonnen bier Een schip vol schapen en een kerk vol rapen En nog kon Gijs van de honger niet slapen! Dat versje gaat over Holle Bolle Gijs, vooral bekend van de pratende prullenbakken in De Efteling. Daar roept Holle Bolle Gijs de hele dag "Papier hier". En dat is ook de titel van een korte film waarin Katie Atema uit Deventer een hoofdrol heeft. In de film speelt ze de 10-jarige Helia die Holle Bolle Gijs ontmoet. Katie was te gast samen met de regisseur Michiel ten Kleij.

DATE: Fri, 04 Jun 2010
SIZE: 4.95 MB
DOWNLOAD EPISODE
Deventer Sportploeg naar Special Olympics 2010

In Noord Limburg worden dit weekend een soort Olympische Spelen gehouden. Het gaat om de Special Olympics Nederland. Dat is een landelijk sporttoernooi voor sporters met een verstandelijke beperking. Vanuit heel Nederland komen er sporters naar de regio Venlo om mee te doen aan de verschillende onderdelen, zoals atletiek, badminton, gymnastiek, judo, maar bijvoorbeeld ook paardrijden. Aan de wedstrijden doet een grote delegatie uit Deventer mee. Ze zitten bij de Deventer Sportploeg. In april kregen de leden van de sportploeg nieuwe outfits die ze in Limburg voor het eerst dragen. Tijdens Het Overijssels Hart waren begeleider Monica Sluiseman en tafeltennisser Jorrit Blom te gast.

DATE: Thu, 03 Jun 2010
SIZE: 4.61 MB
DOWNLOAD EPISODE
Deelnemers Alp d'HuZes 2010 gaan voor 10 miljoen

Minimaal zes keer de Alp D’Huez in Frankrijk oprijden, de berg die ook zo vaak beklommen moet worden tijdens de Tour de France. Die uitdaging gaan honderden wielrenners uit Nederland vandaag aan. Ze doen mee aan het initiatief Alp d'HuZes. Het evenement wordt voor de vijfde keer gehouden. Doel is om zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen voor de kankerbestrijding. Vorig jaar leverde dat maar liefst zes miljoen euro op. Het doel voor dit jaar is om minimaal tien miljoen bij elkaar te fietsen. Ook uit Overijssel fietsen verschillende deelnemers mee. Tijdens Het Overijssels Hart belde ik met de deelnemers Johan Endeman uit Lemele en Amy Bovenlander uit Nijverdal.

DATE: Wed, 02 Jun 2010
SIZE: 12.2 MB
DOWNLOAD EPISODE
Maaike tweede bij X Factor, eerste single een hit

populaire tv-programma X Factor. Duizenden kandidaten die van zichzelf dachten dat ze een beetje kunnen zingen hadden zich aangemeld. Uiteindelijk waren er in de finale nog twee over: Jaap en Maaike. Jaap werd uiteindelijk de winnaar met 51 procent van de stemmen. Met een heel klein verschil won Maaike dus net niet. Toch is iedereen trots op Maaike en gaat het ontzettend goed met haar eerste single 'We belong to the night'. Maaike was te gast tijdens Het Overijssels Hart en we belden met haar zanglerares Ruth van der Kloor.

DATE: Tue, 01 Jun 2010
SIZE: 4.88 MB
DOWNLOAD EPISODE
Jelle Landman ballenjongen bij Nederland-Hongarije

Nog anderhalve week, dan begint in Zuid-Afrika het Wereldkampioenschap Voetbal. Het Nederlands elftal is al maanden bezig met de voorbereidingen. De laatste oefenwedstrijd van Oranje voor het WK is aanstaande zaterdag in de Amsterdam Arena tegen Hongarije. Jelle Landman uit Zwolle is bij die uitzwaaiwedstrijd aanwezig als ballenjongen. Hij is geselecteerd uit 1200 jongens en meisjes die zich hadden aangemeld voor de Officiële Nuon Ballenjongens. Assistent-bondscoach Frank de Boer heeft meebepaald welke kinderen werden uitgekozen. Jelle was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 31 May 2010
SIZE: 5.00 MB
DOWNLOAD EPISODE
WK Voetbal Adoptiekids 2010 voor adoptiekinderen

Haïti, Colombia en Guatemala zijn landen die niet meedoen aan het WK voetbal dat volgende week in Zuid-Afrika begint. Maar die landen doen wel mee aan het WK voetbal Adoptiekids dat zaterdag in Hilversum wordt gehouden. Althans, kinderen uit die landen doen er aan mee. Initiatiefnemer van het wereldkampioenschap voor adoptiekinderen is Erik Stekelenburg uit IJhorst. Hij is jeugdtrainer en zelf vader van twee geadopteerde kinderen. De opbrengst van het toernooi gaat naar een kindertehuis in Johannesburg in Zuid-Afrika. Erik Stekelenburg was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 21 May 2010
SIZE: 4.33 MB
DOWNLOAD EPISODE
Rocxanne kanshebber titel FHM Buurmeisje 2010

Welk meisje is het ideale buurmeisje? Daar draait het om bij de jaarlijkse verkiezing Buurmeisjes Verkiezing. De verkiezing wordt georganiseerd door het For Him Magazine (FHM). Tientallen meisjes hebben zich voor de verkiezing opgegeven. Inmiddels zijn er nog twintig over die kans maken op de titel FHM Buurmeisje 2010. Eentje daarvan komt uit Hardenberg: Rocxanne. En haar zusje Rosalien hoort ook nog bij de kanshebbers. Ze hebben allebei inmiddels een fotoshoot gehad en tot volgende week kan er via internet op ze gestemd worden. Rocxanne was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 20 May 2010
SIZE: 4.67 MB
DOWNLOAD EPISODE
Team 226 uit Haaksbergen loopt Roparun 2010

De Roparun is een estafetteloop van 530 kilometer van Parijs naar Rotterdam. De deelnemers lopen de afstand in teams van maximaal 8 personen. Gemiddeld moeten de lopers dus minimaal anderhalve marathon lopen. Ze doen mee omdat het een sportieve uitdaging is, maar vooral om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor palliatieve zorg aan kankerpatiënten. Zaterdag begint de negentiende editie van de Roparun. Aan de estafetteloop doen verschillende teams uit Overijssel mee. Team 226 is een team van de Atletiekvereniging Haaksbergen. Tijdens Het Overijssels Hart was Ronald Hilderink te gast.

DATE: Wed, 19 May 2010
SIZE: 5.12 MB
DOWNLOAD EPISODE
Face the Fact in finale High School Music

Welke band mag zich de beste jongerenband van Nederland noemen? Daar gaat het om bij de landelijke wedstrijd High School Music Competition. Bands uit heel Nederland hebben de afgelopen tijd meegedaan aan voorrondes en er zijn nu nog zes bands over die zondag in de finale staan in het Paard van Troje in Den Haag. Eén van die bands komt uit Overijssel, het is Face the Fact uit Witharen. Het is een metalband die al verschillende platen heeft gemaakt en al meer dan honderd optredens heeft gegeven in Nederland en Duitsland, onder meer op een aantal festivals. Tijdens Het Overijssels Hart waren bandleden Jurgen Bouwmeester en Laurens Houvast te gast.

DATE: Tue, 18 May 2010
SIZE: 5.47 MB
DOWNLOAD EPISODE
Wordt Carlijn Sturm voorleeskampioen 2010?

Ze is al de beste voorlezer van Overijssel: Carlijn Sturm uit Staphorst. Morgen doet ze in Utrecht mee aan de landelijke voorleesfinale. Een paar weken geleden won ze in Nijverdal de regionale voorleesfinale. Ze las toen een stukje uit het boek Matilda van Roald Dahl. Carlijn zit op de Christelijke Nationale School in Staphorst. En morgen wordt dus een spannende dag voor haar, dan kan ze nationaal voorleeskampioen worden. Carlijn was met haar moeder te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 17 May 2010
SIZE: 5.81 MB
DOWNLOAD EPISODE
Recordpoging Albergen: grootste LED image ter wereld

Albergen heeft iets met grote recordpogingen. Dat is al zo sinds 1994. Toen werd het eerste grote wereldrecord in Albergen verbroken: het wereldrecord bierkrattenstapelen. Ruim 22-duizend lege bierkratten werden op elkaar gestapeld. Daarna is om de 5 jaar een groot record gevestigd: in 1999 het wereldrecord ballonnen oplaten en in 2004 het wereldrecord legostenen. Komend weekend is de volgende grote wereldrecordpoging van de Record Commissie Albergen. Doel: ’s werelds grootste LED image. Maar liefst 50-duizend lampjes moeten daarvoor door vrijwilligers worden opgebouwd. Tijdens Het Overijssels Hart waren Rob Borgerink en Giel Hagel van de record commissie te gast.

DATE: Fri, 14 May 2010
SIZE: 4.02 MB
DOWNLOAD EPISODE
Leden Stepteam Zwolle vanuit Parijs onderweg op step

Het moet een bijzonder gezicht geweest zijn vanmorgen onder de Eifeltoren in Parijs: Twee mannen en twee vrouwen die op de step stapten en door de stad reden. Het zijn leden van het Stepteam Zwolle die nonstop van Parijs naar Zwolle steppen. Eentje legt de complete afstand zelf af en de andere drie rijden de tocht in estafettevorm. Het is een sportieve uitdaging, maar het is ook een actie voor het goede doel. Een deel van de opbrengst gaat naar de stichting PEMA die zich inzet voor beter onderwijs in Nepal en een deel gaat naar de stepsport. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik één van de deelnemers: Wim Brink.

DATE: Thu, 13 May 2010
SIZE: 5.16 MB
DOWNLOAD EPISODE
Eerste Wereldkampioenschap Klootschieten in Denekamp

Klootschieten is een serieuze sport. Veel mensen verwachten dat niet, maar het is echt waar. En vooral in Oost-Nederland is het een razendpopulaire sport. Voor de allereerste keer wordt dit jaar een wereldkampioenschap klootschieten gehouden. En dat gebeurt ook nog eens in Overijssel, in Denekamp om precies te zijn. Klootschieters uit Nederland, Duitsland, Italië, Ierland en Amerika strijden om de titel wereldkampioen. Tientallen vrijwilligers zijn maanden druk geweest met de organisatie en vandaag gaat het allemaal beginnen met de openingsceremonie. Maar het wordt een versoberde ceremonie, omdat één van de organisatoren familieleden uit Oldenzaal is verloren bij de vliegramp in Tripoli. Tijdens Het Overijssels Hart waren deelnemers Silke Tulk en Robert Meijer te gast.

DATE: Wed, 12 May 2010
SIZE: 5.96 MB
DOWNLOAD EPISODE
Schrijfwedstrijd verhalen van kinderen met dyslexie

Wie normaal gesproken meedoet aan een verhalenwedstrijd moet goed letten op de spelling. Schrijffouten maken levert op z’n minst gefronste wenkbrauwen op bij de jury. En dat helpt niet mee als je wilt winnen. Bij de schrijfwedstrijd die auteur Leon Biezeman uit Deventer heeft georganiseerd maakt het niks uit of je fouten maakt. Voor de wedstrijd is de schrijver namelijk op zoek naar verhalen van kinderen met dyslexie. De schrijver wil de verhalen publiceren in een boek. In november wordt de verhalenbundel gepresenteerd tijdens een themaweekend in de Deventer Schouwburg. Leon Biezeman was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 11 May 2010
SIZE: 8.63 MB
DOWNLOAD EPISODE
Boek Jan Colijn 'Ik zeg oeh!' over 35 jaar Normaal

Een pleitbezorger van de streektaal, een ambassadeur voor boeren en een luis in de pels van de nederpop. Dat is de band Normaal uit de Achterhoek, al 35 jaar inmiddels. De band werd opgericht in 1975 en was vanaf het allereerste moment een doorslaand succes. En nog steeds. Inmiddels heeft de band een echte cultstatus, met een hele eigen wereld en een eigen taal. Jan Colijn uit Haaksbergen volgt de band al twintig jaar voor De Telegraaf en voor het fanclubblad de Anhangersbode. Nu heeft hij een boek geschreven over Normaal met historisch materiaal: 'Ik zeg oe…! 35 jaar deurdonderen' is de titel van het boek. Jan Colijn was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 10 May 2010
SIZE: 4.85 MB
DOWNLOAD EPISODE
Paula Beukeveld finalist Student of the Year 2010

Welke student en studente zijn de leukste, knapste en slimste studenten van Nederland? Daar draait het om bij de verkiezing ‘Student of the year 2010’. De verkiezing wordt voor de achtste keer gehouden door de website studenten.net. Zes finalisten zijn er nog over van de honderden studenten die zich hadden aangemeld: drie mannen en drie vrouwen. De winnaar wordt een jaar lang ambassadeur van het studentenleven. Eén van de finalisten komt uit Overijssel. Het is Paula Beukeveld uit Zwolle. Ze studeert aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ze was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 07 May 2010
SIZE: 5.41 MB
DOWNLOAD EPISODE
Recordpoging 120 uur drummen Tambourijn Borne

In Borne klinkt vanaf maandag bijna een week lang gedrum. De bedoeling is dat er 120 uur lang achter elkaar gedrumd wordt bij slagwerkspeciaalzaak 'De Tambourijn'. In totaal gaan 9 drummers in 3 groepjes in estafettevorm een poging doen het wereldrecord drummen te vestigen. Het is niet alleen een recordpoging, maar ook een actie voor het goede doel. De opbrengst gaat naar stichting 'Marre voor Afrika'. Tijdens Het Overijssels Hart waren organisatoren Jan van der Sluis en Jos ten Hartog te gast, met drumstokjes uiteraard.

DATE: Thu, 06 May 2010
SIZE: 5.26 MB
DOWNLOAD EPISODE
Eerste cd van band Want Want uit Kampen is uit

"De nieuwe Skik." Zo wordt de band Want Want uit Kampen al genoemd. Oprichter van de band is Fokko Mellema, die eerder succes had met de rockband Jeremy’s, maar die band ging uit elkaar. De band Want Want bestaat veder nog uit Jasper LaFaille, Bob Boevé en Adrian Delange. Hun eerste single Heleen is al een groot succes geworden en nu is het eerste album van de band uit: ‘Mijn Meisje Vindt Me Leuk Zoals Ik Ben’ is de titel. Daniël Lohues heeft meegewerkt aan de productie. De band stond al op Noorderslag en het Bevrijdingsfestival in Zwolle en wil graag naar Lowlands. Bandleden Fokko Mellema en Jasper LaFaille waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 05 May 2010
SIZE: 5.22 MB
DOWNLOAD EPISODE
Campagne Red een Kind voor WK Zuid-Afrika 2010

Het WK Voetbal komt eraan. Over ruim een maand begint het grote evenement in Zuid-Afrika. Een half miljoen voetbalsupporters worden er verwacht. Hoewel dat een goeie ontwikkeling lijkt voor het land, is er ook een groot gevaar. En dan gaat het vooral om kinderen. Op dit moment worden tienduizenden kinderen uit de wijde omgeving geronseld. D’r wordt tegen de kinderen gezegd dat ze veel geld kunnen verdienen. In werkelijkheid komen ze terecht in grote ellende en krijgen ze te maken met kinderarbeid en kinderprostitutie. De organisatie Red een Kind in Zwolle organiseert nu een grote campagne om dat te voorkomen. Tijdens Het Overijssels Hart was Gerko Last van Red een Kind te gast.

DATE: Tue, 04 May 2010
SIZE: 3.89 MB
DOWNLOAD EPISODE
Jongens op de fiets onderweg naar Parijs voor KiKa

Het moet een opvallende vertoning zijn: Drie jonge jongens die op eigen gelegenheid een fietstocht maken van Oldenzaal naar Parijs. Het zijn Jos Peters, Jort Martens en Vincent Kip. Ze zijn 13 en 14 en fietsen vooral om geld binnen te halen voor KiKa. Ze hebben zich laten sponsoren en op hun school zijn allerlei acties gehouden. Afgelopen donderdag zijn ze vertrokken en woensdag hopen ze aan te komen op de Champs-Élysées. Als het goed is zijn ze inmiddels dus over de helft. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik met Vincent.

DATE: Mon, 03 May 2010
SIZE: 4.82 MB
DOWNLOAD EPISODE
Jeugddijkgraaf zoekt jongeren voor Jeugdwaterschap

Gezocht: Jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud die lid willen worden van het allereerste jeugdwaterschapsbestuur. Dat jeugdwaterschap is een initiatief van de Unie van Waterschappen met als doel jongeren te betrekken bij het werk van de waterschappen. Vanaf november mogen de jongeren zelf ideeën aanleveren. Maar daarvoor moet er eerst nog een bestuur komen. Jeugddijkgraaf Laura Pierik zoekt daarvoor per waterschapsgebied een bestuurslid. In Overijssel gaat het dan om de waterschappen Groot Salland, Velt en Vecht, Regge en Dinkel en Rijn en IJssel. Laura was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 30 Apr 2010
SIZE: 3.91 MB
DOWNLOAD EPISODE
Team Reloaded terug van WK Cheerdance in Amerika

Door de aswolk van de vulkaan in IJsland was het spannend of ze überhaupt weg konden: het dansteam Reloaded uit Hellendoorn. De dansers zijn Europees Kampioen en waren uitgenodigd om als Nederlands team in Amerika mee te doen aan het WK Cheerdance. Vorige week moest het gebeuren, maar de vlucht naar Orlando werd geannuleerd vanwege de aswolk. Dankzij veel gebel en geregel konden de dansers in de loop van de week alsnog weg. Eén wedstrijd konden ze nog meedoen en ze eindigden uiteindelijk als 15e. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik teamlid Amy Bovenlander.

DATE: Thu, 29 Apr 2010
SIZE: 5.71 MB
DOWNLOAD EPISODE
'Snakes and Ladders' tweede cd Bertolf uit Zwolle

Hij was gitarist in de band van Ilse DeLange en ging twee jaar geleden solo: Bertolf Lentink uit Zwolle. Sindsdien is het hard gegaan. Begin vorig jaar kwam zijn eerste album ‘For Life’ uit. Hij scoorde een top 10-hit met de single ‘Another Day’, werd door 3FM uitgeroepen tot Serious Talent, stond in het voorprogramma van James Morrisson, won de Zilveren Harp en heeft het ene na het andere optreden. In al die drukte is het hem ook nog gelukt om zijn tweede album op te nemen. ‘Snakes and Ladders’ is de titel van zijn tweede cd. Bertolf was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 26 Apr 2010
SIZE: 5.01 MB
DOWNLOAD EPISODE
Jongens Oldenzaal fietsen naar Parijs voor KiKa

Ze zijn 13 en 14: Jos Peters, Jord Martens en Vincent Kip uit Oldenzaal. Maar ook al zijn ze nog jong, ze gaan wel een enorme uitdaging aan. Donderdag beginnen ze aan een fietstocht naar Parijs. Een tocht van 700 kilometer. Op 5 mei willen ze aankomen op de Champs-Élysées. De jongens hebben het zelf bedacht en georganiseerd. En ze doen het niet alleen voor zichzelf maar ook nog eens om geld binnen te halen voor KiKa, Kinderen Kankervrij. Daarvoor hebben ze sponsors gezocht en zijn op hun school het Thijcollege allerlei acties gehouden. Jos, Jort en Vincent waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 23 Apr 2010
SIZE: 4.30 MB
DOWNLOAD EPISODE
Klaas verbreekt wereldrecord scoomobiel rijden

Het is hem gelukt, Klaas Potgieter uit Hardenberg. Hij heeft het wereldrecord scootmobiel rijden verbeterd. Ruim een maand geleden begon hij aan een monstertocht door Nederland. Zijn doel was binnen 35 dagen 3000 kilometer te rijden. Klaas lijdt aan dystonie. Met de tocht wilde hij aandacht vragen voor die spierziekte, omdat er nog maar weinig over bekend is. Morgen eindigt zijn tocht. De 3000 kilometer heeft hij met gemak gehaald en daarmee komt hij in het Guinness Book of World Records. Tijdens Het Overijssels Hart belde ik met Klaas.

DATE: Thu, 22 Apr 2010
SIZE: 5.10 MB
DOWNLOAD EPISODE
Boek Bakfietsblues al te downloaden als eBook

Een boek lezen vanaf een scherm. Dat doe je als je een eBook leest. Het is een nieuwe ontwikkeling die erg hard gaat. D’r komen steeds meer apparaten op de markt waarmee je eBooks kunt lezen en ook het aantal boeken dat je als eBook kunt lezen groeit hard. Toch kregen de normale boeken tot nu toe voorrang. Tot nu toe, want schrijfster Maaike Schutten uit Raalte brengt daar verandering in. Haar nieuwe boek ‘Bakfietsblues’ komt zaterdag pas officieel uit, maar is nu al verkrijgbaar als eBook. Maaike was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 21 Apr 2010
SIZE: 4.52 MB
DOWNLOAD EPISODE
Landelijke MS Jongerendag 2010 in Enschede

Sander Oord uit Almelo is 24 en lijdt aan Multiple Sclerose, oftewel MS. Vorig jaar augustus werd de ziekte bij hem vastgesteld na jarenlange onderzoeken bij verschillende specialisten. Sinds hij weet dat hij MS heeft is z’n leven behoorlijk veranderd. Hij is gestopt met zijn studie, is weer bij zijn ouders gaan wonen en moet het noodgedwongen rustig aan doen met zijn eigen bedrijfje. Toch organiseert hij de landelijke MS Jongerendag komende zaterdag in de Grolsch Veste in Enschede. Sander was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 20 Apr 2010
SIZE: 4.91 MB
DOWNLOAD EPISODE
7e Meidendag in Zwolle voor vrouwen in de bouw

Loop een willekeurige bouwplaats op en je zult er bijna alleen maar mannen zien. D’r komen wel steeds meer vrouwen in de bouw, maar ze zijn nog altijd in een grote minderheid. Daniella ten Berge uit Zwartsluis is een bouwvrouw en doet al jaren haar best ook andere vrouwen enthousiast te maken voor het werken in de bouw. Ze heeft daarom de Stichting Meidendag opgericht. Elk jaar organiseert ze een doe-dag voor bouwvrouwen en vrouwen die geïnteresseerd zijn in de bouw. Donderdag al voor de zevende keer. En voor het eerst is er niet alleen een meidendag in Zwolle, maar ook in Tilburg. Daniella was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 19 Apr 2010
SIZE: 4.93 MB
DOWNLOAD EPISODE
Wielerevenement Ride4asmile voor Stichting Matthijs

Ride4asmile is de naam van een nieuw wielerevenement in Rijssen. Het evenement is georganiseerd door acht studenten van de Saxion Hogeschool. De deelnemers fietsen zaterdag een route van 100 kilometer door en rond Rijssen. De dag is georganiseerd om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor de stichting Matthijs. Die stichting is opgericht door de moeder van Matthijs die op 23-jarige leeftijd overleed aan leukemie. Tijdens Het Overijssels Hart waren organisatoren Jacomine Burgers en Pleuni Krielen te gast.

DATE: Fri, 16 Apr 2010
SIZE: 5.59 MB
DOWNLOAD EPISODE
Team Reloaded Hellendoorn naar WK 2010 in Orlando

Kijk een willekeurige Amerikaanse film en de kans is groot dat je cheerleaders voorbij ziet komen. Het is dan ook niet zo gek dat het wereldkampioenschap cheerdance in Amerika wordt gehouden. Maar hoe stoer is het dan om daar als Nederlands team aan mee te mogen doen? Het team Reloaded uit Hellendoorn gaat het meemaken. Morgen vliegen de teamleden naar Orlando om daar namens Nederland mee te doen aan het WK. Tijdens Het Overijssels Hart waren de teamleden Amy Bovenlander en Ellen Hallink te gast.

DATE: Thu, 15 Apr 2010
SIZE: 4.71 MB
DOWNLOAD EPISODE
6 keer Lemelerberg op fietsen voor Salland d'Huzes

De Lemelerberg is één van de hoogste bergen van Overijssel. Nou ja berg, met 77 meter hoogte is het eigenlijk een heuvel. Maar fiets er maar eens overheen. Dan voel je het hoogteverschil wel degelijk. Zondag fietst een grote groep wielrenners de berg maar liefst zes keer op. Ze doen mee aan Salland d’HuZes. Het is georganiseerd voor het grotere wielerevenement Alpe d’HuZes in juni waarbij de deelnemers de beroemde berg Alpe d’Huez minimaal zes keer oprijden. De deelnemers halen er geld mee binnen voor KWF Kankerbestrijding. Tijdens Het Overijssels Hart was initiatiefnemer André Roelofs van Salland d’HuZes te gast.

DATE: Wed, 14 Apr 2010
SIZE: 5.40 MB
DOWNLOAD EPISODE
Eigen luchtballon voor de stichting Onze Ballon

Zieke kinderen de wereld om zich heen even laten vergeten door een ballonvaart met ze te maken. Dat is het doel van de stichting 'Onze Ballon' in Hengelo. De stichting is twee jaar geleden opgericht op initiatief van drie andere stichtingen: Beautiful Ballooning, Racen Tegen Kanker en Project 21. Tot nu toe werd steeds een ballon gehuurd, maar inmiddels is een grote wens van de stichting 'Onze Ballon' in vervulling gegaan: de stichting heeft een eigen heteluchtballon gekregen! Morgen wordt de ballon gedoopt en is de eerste vaart. Tijdens Het Overijssels Hart waren bestuursleden Maarten Tip en Gerard Bertelink van 'Onze Ballon' te gast.

DATE: Tue, 13 Apr 2010
SIZE: 6.34 MB
DOWNLOAD EPISODE
Alexander Velthuisen vraagt aandacht voor Haïti

Gisteren was het precies drie maanden geleden dat Haïti werd getroffen door een zware aardbeving. De aardbeving gebeurde vlakbij de hoofdstad Port-au-Prince. De gevolgen waren enorm: meer dan 200-duizend doden, ruim 300-duizend gewonden en anderhalf miljoen mensen dakloos. Meteen na de aardbeving werden in de hele wereld acties gehouden voor de slachtoffers. Maar het land is er nog lang niet bovenop. Volgens Alexander Velthuisen uit Harbrinkhoek komt dat ook omdat er bijna geen aandacht meer voor is in de media. Hij was tijdens de aardbeving in Haïti en is inmiddels ook alweer een keer teruggeweest in het land. Alexander was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 12 Apr 2010
SIZE: 4.70 MB
DOWNLOAD EPISODE
Wint Annie Beute titel 'Zorgheld van 2010'?

Wie krijgt de titel ‘Zorgheld van 2010’? Eén van de drie genomineerden komt uit Overijssel: het is Annie Beute uit Steenwijk. Annie is wijkverpleegkundige en heeft in 2007 een buurtzorgteam opgezet. Ze is opgeven door de directeur van Buurtzorg Nederland. De verkiezing is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er zijn drie categorieën, Annie is genomineerd in de categorie 'Kosten & Kwaliteit'. Tot half april kan er via internet op haar gestemd worden en volgende maand wordt de winnaar bekend gemaakt. Annie was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 09 Apr 2010
SIZE: 5.72 MB
DOWNLOAD EPISODE
Wedstrijd NK Zijspannen 2010 St. Isidorushoeve

Een motor met zijspan rijden is iets heel anders dan een motor zonder zijspan rijden. Dat weten motorrijders die er ervaring mee hebben maar al te goed. Racen met zijspannen is helemaal een vak apart. Zondag is in St. Isidorushoeve de derde wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap Zijspannen. Het belooft een spectaculaire wedstrijd te worden. Maar hoe werkt het nou precies en hoe is het om te crossen met een motor met zijspan? Om daar een antwoord op te krijgen waren tijdens de uitzending te gast: organisator Wielens en crosser Marcel Grondman die meedoet, met een motor met zijspan.

DATE: Thu, 08 Apr 2010
SIZE: 6.09 MB
DOWNLOAD EPISODE
Boek 'Een Pont Vol' met 53 verhalen Olster veer

Zo’n 800 mensen maken dagelijks gebruik van de veerpont over de IJssel tussen Olst en Welsum. De één omdat hij aan de andere kant van de rivier werkt, de ander om boodschappen te doen en weer een ander als toerist. Maar allemaal hebben ze een eigen verhaal. Steffie Schoemans uit Deventer heeft 53 van die verhalen vastgelegd voor het boek 'Een pont vol, Verhalen vanaf Het Olsterveer'. Elke week van 2009 één verhaal. Het is haar eerste boek. Eddie Koekkoek maakte er foto’s bij. De schrijfster was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 07 Apr 2010
SIZE: 6.51 MB
DOWNLOAD EPISODE
Disco Bruins viert 50-jarig jubileum met feest

Het is één van de weinige discotheken in de provincie die op zondagavond open zijn en staat daar ook al jaren om bekend: discotheek Bruins in Saasveld. De discotheek werd geopend door Harry en Fien Bruins die nog steeds eigenaar zijn. Diezelfde Harry Bruins was in de jaren ’70 de uitvinden van de consumptiemunt. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de discotheek werd geopend. Dat wordt gevierd met een jubileumfeest komende zondag en een reünie volgende week. Daarnaast is er een boek gemaakt en hebben de eigenaren samen met het personeel een cd opgenomen. Tijdens Het Overijssels Hart was is Monique Bruins te gast.

DATE: Tue, 06 Apr 2010
SIZE: 5.87 MB
DOWNLOAD EPISODE
Boek over zakelijk twitteren van Carlijn Postma

"Twitter is populair, daar moeten we wat mee!" Loop een willekeurig bedrijf binnen en je zult het horen. Twitter is een dienst op internet waarbij gebruikers in korte berichtjes met elkaar communiceren. Het is een voorbeeld van sociale media, die de laatste jaren enorm in opkomst zijn. Denk maar aan Hyves, Facebook en YouTube. Ook bedrijven zien dat die sociale media kansen bieden. Het zijn netwerken op internet met potentiële klanten. Communicatieadviseur Carlijn Postma uit Zwolle heeft nu een boekje geschreven: 'zakelijk twitteren voor beginners'. Ze was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 02 Apr 2010
SIZE: 5.17 MB
DOWNLOAD EPISODE
Rob Sardeman zet inspectie op Sint Maarten op

Hij was vijftien jaar lang huisarts in Enschede en werkt sinds 1998 voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg: Rob Sardeman. Sinds vorig jaar is hij op Sint Maarten aan het werk. Sint Maarten is een eiland in de Caraïbische zee en is onderdeel van de Nederlandse Antillen. Het eiland is bezig om zelfstandig te worden. Om die reden moet het eiland ook een eigen inspectiedienst hebben. Het is de taak van Rob Sardeman om die inspectiedienst op het eiland op te zetten. Sinds vorig jaar pendelt hij daarom continu heen en weer tussen Nederland en Sint Maarten. Hij was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 01 Apr 2010
SIZE: 4.47 MB
DOWNLOAD EPISODE
Klaas Potgieter in scootmobiel door Nederland

Anderhalve week is hij inmiddels onderweg: Klaas Potgieter uit Hardenberg. Op zondag 21 februari begon hij aan een monstertocht in een scootmobiel. Binnen 35 dagen wil hij in de scootmobiel 3000 kilometer rijden. Niet zomaar, maar om aandacht te vragen voor de spierziekte dysonie. Klaas lijdt sinds vier jaar aan de ziekte, maar d’r is nog maar weinig over bekend. Als hij het haalt komt hij ook nog eens in het Guinness Book of World Records. Vandaag is de twaalfde etappe en de planning was dat Klaas vandaag over de 1000 kilometer zou gaan. Tijdens Het Overijssels Hart belde ik met hem.

DATE: Wed, 31 Mar 2010
SIZE: 5.02 MB
DOWNLOAD EPISODE
Benefietconcert De Nije Stichting met Bertolf

Bertolf, Tessa Boomkamp, Sabine Uitslag en Famke Rauch. Allemaal artiesten die meewerken aan de tweede editie van ‘Vrienden van De Nije Live!’ morgen in popcentrum Metropool in Hengelo. Het is een benefietconcert voor De Nije Stichting die zich inzet voor ex-kankerpatiënten. De stichting is op dit moment vooral druk met het realiseren van een inloophuis. En dat inloophuis komt er. Tijdens het concert morgen wordt de locatie bekend gemaakt. Kaarten voor het concert kosten tien euro. Tijdens Het Overijssels Hart was oprichtster Debby Nijenhuis van De Nije Stichting te gast.

DATE: Tue, 30 Mar 2010
SIZE: 5.49 MB
DOWNLOAD EPISODE
Boek met uitleg rolstoeldansen van Yvonne Ruiter

Dansen met een rolstoel. Tegenwoordig is dat redelijk normaal, maar dat is niet altijd zo geweest. En zeker niet met een elektrische rolstoel. Alphons en Yvonne Ruiter uit Goor was het allereerste stel in Nederland dat als danspaar met elektrische rolstoel op topniveau meedeed in de selectieklasse. Heel vaak krijgen ze vragen over hun ervaringen. Om die reden heeft Yvonne nu een handboek geschreven. Het boek is bedoeld voor iedereen die ook wil dansen in een elektrische rolstoel. Vrijdag wordt het boek gepresenteerd tijdens het Internationale Rolstoeldanscongres in Cuijk. Yvonne was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 29 Mar 2010
SIZE: 5.29 MB
DOWNLOAD EPISODE
Studenten terug van studiereis naar Zuid-Afrika

Ze waren het beste van de 74 teams die meededen aan de Millennium Battle: Het team *4 Inspiration* met Simone Oosterkamp en Angela Jansen uit Deventer. De Millennium Battle is een wedstrijd voor studenten die in teams moeten proberen om oplossingen te bedenken voor ontwikkelingssamenwerking. Na de vier rondes bleken de studentes van *4 Inspiration* het beste. Ze wonnen er een studiereis mee naar Zuid-Afrika. Inmiddels zit de reis erop. Simone en Angela waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 19 Mar 2010
SIZE: 5.14 MB
DOWNLOAD EPISODE
Historisch tijdschrift Overijssel MijnStadMijnDorp

Een jaar later dan gepland is het vandaag dan eindelijk zover: Het nieuwe Historisch Tijdschrift Overijssel ‘Mijn Stad Mijn Dorp’ komt uit. Het tijdschrift is een initiatief van historicus Coster van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. Het is een laagdrempelig magazine over de geschiedenis van Overijssel. De bedoeling is om met het tijdschrift ook een jonger publiek aan te spreken. Onderdeel van het project is een website waar allerlei informatie wordt verzameld. Initiatiefnemer Coster was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 18 Mar 2010
SIZE: 4.91 MB
DOWNLOAD EPISODE
Studenten verkopen gebreide Zokjes voor goed doel

Een sok doe je aan je voet. Een Zok, met een z dus, is een hoesje voor de mobiele telefoon. Het is bedacht door twee studenten uit Enschede. Ze schakelen oma’s in die Zokjes breien en daarna worden de gebreide hoesjes voor tien euro verkocht. De complete opbrengst gaat naar het goede doel. Het begon klein met een paar zokjes voor vrienden en familie, maar vorig jaar is er een stichting opgericht en zijn in een jaar tijd 1200 Zokjes verkocht. Van de opbrengst kunnen kinderen in Afrika naar school en wordt gezorgd voor waterputten, een naaimachine of een ploeg of een geit. De studenten Marthijn Koorn en Derk Reilink waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 17 Mar 2010
SIZE: 5.17 MB
DOWNLOAD EPISODE
Tocht in scootmobiel voor record en Dystonie

Binnen 35 dagen 3000 kilometer rijden in een scootmobiel en daarmee in het Guinness Book of World Records komen. Aan die uitdaging begint Klaas Potgieter uit Hardenberg zondag. Klaas is 44, is getrouwd en heeft drie kinderen. Sinds vier jaar lijdt hij aan de spierziekte Dystonie. Met de tocht in de scootmobiel wil hij aandacht vragen voor de ziekte omdat er nog maar weinig over bekend is. Het huidige wereldrecord staat op naam van een Engelsman. Hij reed iets meer dan 2662 kilometer binnen 37 dagen. Klaas gaat met zijn tocht door alle provincies in Nederland. Hij was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 16 Mar 2010
SIZE: 5.82 MB
DOWNLOAD EPISODE
Muziek met klompen in compositie Paul van Vulpen

Maak een compositie voor een orkest en acht klompen. Die opdracht kreeg Paul van Vulpen uit Zwolle van het WDR Rundfunk Orchester. Paul studeerde drie jaar geleden af als mediacomponist en maakt veel muziek voor computerspellen en korte films. Hij is dus wel gewend om met allerlei geluiden te werken. Omdat acht klompen te veel werden heeft hij uiteindelijk een stuk gemaakt met twee klompen. De titel van het stuk is ‘Stamper’ geworden en is inmiddels al een paar keer opgevoerd in Duitsland. Paul van Vulpen was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 15 Mar 2010
SIZE: 7.33 MB
DOWNLOAD EPISODE
Debuut-cd van 'Mary had a little band' uit Zwolle

Marianne Oldenburg groeide op in Holten en woont tegenwoordig in Zwolle. Daar heeft ze zang gestudeerd aan het conservatorium. Twee jaar geleden ontstond daar haar band 'Mary had a little band', vernoemd naar het bekende oude liedje 'Mary had a little lamb'. Dat de band goed is blijkt wel uit de tweede plaats tijdens de Oogst van Overijssel en een finaleplek in de Grote Prijs van Nederland. Nu heeft de band een eerste mini-album uitgebracht met de titel 'Six short stories'. Marianne was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 12 Mar 2010
SIZE: 3.94 MB
DOWNLOAD EPISODE
Benefietdiner ROC van Twente voor school Liberia

Leerlingen van het ROC van Twente in Almelo zetten zich sinds 2008 in voor ex-kindsoldaten in Liberia. De leerlingen werken vooral aan het ontwerp en de bouw van een schoolgebouw waar de kinderen les kunnen krijgen. Maar voor de bouw van de school is veel geld nodig. Om geld binnen te krijgen verzorgen leerlingen van de opleiding Horeca Manager volgende week drie dagen een benefietdiner. Een uitgebreid meergangendiner inclusief drinken kost 45 euro. 30 euro daarvan gaat naar Liberia. Tijdens Het Overijssels Hart waren Gijs Reijns en Harry Noordink te gast.

DATE: Thu, 11 Mar 2010
SIZE: 5.39 MB
DOWNLOAD EPISODE
Profile Geesteren in finale Clash of Coverbands 2009?

Wat is de beste coverband van Nederland? Daar draait het om tijdens de jaarlijkse wedstrijd Clash of the Coverbands. Zaterdag zijn de landelijke halve finales in Paradiso in Amsterdam. Na alle regionale voorrondes is er nog één band uit Overijssel bij: Profile uit Geesteren. De band speelt nummers van Red Hot Chili Peppers, Racoon, Lynrd Skynyrd, Blof, Pearl Jam en U2. De winnaars van de halve finale gaan door naar de landelijke finale op 10 april. Tijdens Het Overijssels Hart was zanger Ruud Krikhaar van Profile te gast, samen met twee andere bandleden.

DATE: Wed, 10 Mar 2010
SIZE: 5.44 MB
DOWNLOAD EPISODE
UT-studenten ontwerpen hulpmiddelen voor blinden

Voor blinden en slechtzienden bestaan allerlei verschillende hulpmiddelen. Denk maar aan de witte stok, een hulphond en spraaksoftware. Studenten Industrieel Ontwerpen van de Universiteit Twente in Enschede gaan proberen nog betere hulpmiddelen te ontwerpen. ‘Ontwerpen in het donker’ is de naam van het project dat daarvoor is opgezet samen met de afdeling Twente/Oost-Gelderland van de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden. Om te ervaren hoe het is om niks te kunnen zien, doen de studenten maandag mee aan een diner in het donker. Tijdens Het Overijssels Hart waren Bianca Stokkingreef en Amke Buijs te gast.

DATE: Tue, 09 Mar 2010
SIZE: 5.06 MB
DOWNLOAD EPISODE
In 6 weken leren hardlopen met Start to Run

"Ik moet eens wat meer aan sport doen." Het is een voornemen dat veel mensen hebben. Maar ook heel vaak komt het er niet van. Het project ‘Start to run’ in Enschede, Hengelo en Zwolle maakt het makkelijker. In zes weken tijd leren de deelnemers hoe je moet hardlopen. Gezamenlijk leer je theorie en praktijk onder leiding van deskundige begeleiders en enthousiaste trainers. Het is een initiatief van de Atletiekunie. De eerste training is komende zaterdag. Tijdens Het Overijssels Hart was André Hoogink van de Atletiekunie te gast.

DATE: Mon, 08 Mar 2010
SIZE: 4.83 MB
DOWNLOAD EPISODE
Overijsselaars in USA bij Oscaruitreiking 2010

Het Kodak Theatre in Hollywood Los Angeles was gisteren het decor voor de jaarlijkse Oscaruitreiking, de belangrijkste filmprijzen ter wereld. De film The Hurt Locker is de grote winnaar geworden met maar liefst 6 Oscars. Filmsterren en grote artiesten liepen over de rode loper en woonden de uitreiking bij. Moeder en dochter Gretha en Evita de Jonge uit Giethoorn hebben de Oscaruitreiking van dichtbij meegemaakt. Evita had een prijsvraag gewonnen en mocht daarom naar Amerika om de uitreiking mee te maken en vooraan te staan bij de rode loper om een glimp van de sterren op te vangen. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik met Gretha.

DATE: Thu, 04 Mar 2010
SIZE: 4.97 MB
DOWNLOAD EPISODE
Stemmen voor Burger Initiatief Burgerweeshuis

Iedereen kon gisteren stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar het was ook de eerste dag dat er gestemd kon worden voor het zogenoemde Burger Initiatief. Het is een idee van poppodium Het Burgerweeshuis in Deventer. Op de website van het Burgerinitiatief kun je aangeven wie je favoriete band of artiest is. Als er genoeg stemmen zijn probeert Het Burgerweeshuis de artiest of band te programmeren. Zo kun je als bezoeker dus directe invloed uitoefenen op de programmering van het poppodium. Tijdens Het Overijssels Hart was initiatiefnemer Daniël Luchtmeijer te gast.

DATE: Wed, 03 Mar 2010
SIZE: 7.73 MB
DOWNLOAD EPISODE
Solo-project Daniël Lohues af met cd Allennig IV

Na zijn tijd met Skik besloot hij in 2006 om een tijdje solo te gaan: de Drentse liedjesmaker Daniël Lohues. Allennig, zoals hij het soloproject zelf noemt. Vier cd’s en vier theaterprogramma’s heeft hij inmiddels gemaakt. Deze week is de cd Allennig IV uitgekomen. Alle vier cd’s hebben een seizoen als thema. Het thema van Allennig IV is de herfst. Op de cd staan weer allemaal zelfgeschreven liedjes in het Nedersaksisch, stuk voor stuk verhaaltjes. Daniël Lohues was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 02 Mar 2010
SIZE: 4.61 MB
DOWNLOAD EPISODE
Spinning Marathon Hengelo voor Kankerbestrijding

Ging je vroeger gewoon een lang stuk fietsen als je iets voor het goede doel wilde doen, tegenwoordig gebeurt dat steeds vaker op hometrainers. Spinning marathons worden ze genoemd. Zondag gebeurt het bij fitnesscentrum Healthcity in Hengelo. Het initiatief komt van de medewerkers Maxelle Keller en Yvette Boef. Onder hun leiding wordt er zondag vier uur lang gefietst voor KWF Kankerbestrijding. Maar drie uur, twee uur, of zelfs een uur meefietsen mag ook. Pim Heinhuis van Health City was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 01 Mar 2010
SIZE: 5.90 MB
DOWNLOAD EPISODE
Kim Kötter in 'Stinkend Rijk en Dakloos' van KRO

Ze heeft zo’n beetje alles wat haar hartje begeert en hoeft niet op geld te letten: Kim Kötter uit Losser. Ze is de voormalige Miss Universe Nederland uit 2002, heeft haar eigen modellenbureau en organiseert nu Miss-verkiezingen. Voor het nieuwe televisieprogramma ‘Stinkend rijk en dakloos’ van de KRO heeft ze alle luxe voor een week ingeleverd. Ze ging een week lang undercover en trok op met daklozen in Amsterdam. En hoewel het bijzonder koud was moest ze verplicht een nacht buiten slapen. Morgen is de eerste aflevering van het programma te zien en Kim was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 26 Feb 2010
SIZE: 4.79 MB
DOWNLOAD EPISODE
Genomineerden voor titel Beste Webpoliticus 2010

Websites, weblogs, Twitter, Hyves en YouTube… Kandidaat-gemeenteraadsleden gebruiken het allemaal om campagne te voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wie niet op internet actief is doet niet mee, zo lijkt het. Veertien kandidaten uit Overijssel zijn er zo actief mee dat ze genomineerd werden voor de titel ‘Beste Webpoliticus van 2010’. In totaal zijn er vier categorieën: ‘Beste Webpoliticus’, ‘Beste Weblog’, ‘Beste Website, en ‘Beste Tweet’. Van de veertien zijn er nu nog twee over: De website van de ChristenUnie in Zwolle en de website van het CDA Wierden/Enter. Tijdens de uitzending kwamen aan het woord: Xandra Koster, Yuri Ankone en John van Bovene.

DATE: Thu, 25 Feb 2010
SIZE: 5.39 MB
DOWNLOAD EPISODE
ROC-leerlingen ontwerpen Twentse Kledinglijn

Twente heeft vanuit het verleden veel met de textielindustrie. Maar tegenwoordig wordt er nog maar weinig kleding gemaakt in de regio. Het ROC van Twente is om die reden begonnen met een bijzonder modeproject. Leerlingen van de mode-afdeling van het ROC hebben de opdracht gekregen om een nieuwe eigentijdse Twentse kledinglijn te bedenken. Ze worden daarbij geholpen door Roetgerink Mode in Enter. Over anderhalve maand wordt de kleding gepresenteerd met een modeshow, maar nu moeten de ontwerpen af zijn. Tijdens Het Overijssels Hart was Willem Habers van het ROC te gast, samen met de leerlingen Eline Bouman, Riquella Manuel en Danielle Töre.

DATE: Tue, 23 Feb 2010
SIZE: 4.50 MB
DOWNLOAD EPISODE
Koken voor gasten Holland Heineken Huis 2010

De Olympische Winterspelen in Vancouver in Canada zijn inmiddels anderhalve week bezig. Het succes van de Nederlandse sporters is wisselend. Maar de feestjes in het Holland Heineken House zijn er niet minder om. Elke dag is het van 's morgens vroeg tot 's avonds laat een drukte van belang bij de centrale plek voor Nederlandsers in Vancouver. Jeroen Franse uit Kampen werkt er tijdens de Spelen een maand als kok om te koken voor alle gasten van het Holland House. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik met hem.

DATE: Mon, 22 Feb 2010
SIZE: 4.91 MB
DOWNLOAD EPISODE
Memorial voor overleden zanger Willy DeVille

De excentrieke Amerikaanse zanger Willy DeVille overleed vorig jaar op 7 augustus. Van de fans van de zangers komen er opvallend veel uit Nederland. Niet voor niks zit de internationale fanclub van de zanger in Zwolle. Om nog eens stil te staan bij de zanger heeft de fanclub een herdenkingsconcert georganiseerd. Zaterdag wordt de Memorial Night voor Willy DeVille gehouden in De Lantaarn in Hellendoorn. Tijdens de avond treden bands op die muziek van Willy DeVille spelen en ’s middags wordt een fanclubbijeenkomst gehouden. Tijdens Het Overijssels Hart wasvoorzitter Van Brug van de fanclub te gast.

DATE: Fri, 19 Feb 2010
SIZE: 4.65 MB
DOWNLOAD EPISODE
Orkest van het Oosten brengt serenade aan huis

Valentijnsdag mag dan al geweest zijn, voor het Orkest van het Oosten is de hele maand februari nog de maand van de liefde. Het orkest geeft drie concerten waarbij de liefde een belangrijk thema is, maar d’r gaat ook iets bijzonders gebeuren. Wie via de website van het orkest een liefdesverklaring instuurt voor een geliefde kan een serenade van het orkest winnen. Het orkest komt dan naar de winnaar toe en speelt ter plekke voor de winnaars. Tot zondag kunnen nog liefdesverklaringen ingestuurd worden. Yvette Schafraad van het Orkest van het Oosten was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 18 Feb 2010
SIZE: 10.2 MB
DOWNLOAD EPISODE
Annemarie Bron neemt cd op als Annie Mary

Annemarie Bron is een zangeres uit Enschede. Ze maakt samen met een band muziek onder de naam Annie Mary. In 2008 studeerde ze af aan het conservatorium in Enschede. Ze treedt geregeld op, maar heeft tot nu toe nog geen cd gemaakt. Dat gaat wel gebeuren. Volgende week wordt een spannende week, omdat ze dan in Duitsland tien zelfgeschreven nummers opneemt voor haar eerste cd. Op 22 april presenteert ze de cd tijdens een optreden op de Oude Markt in Enschede. Annemarie Bron was te gast tijdens Het Overijssels Hart en song live het liedje I'll keep the memory.

DATE: Thu, 18 Feb 2010
SIZE: 5.88 MB
DOWNLOAD EPISODE
Actie regionale omroepen voor liedje van Sieneke

Sinds Sieneke het Nationaal Songfestival won heeft ze een berg kritiek over zich heen gekregen. De ophef gaat vooral over het liedje ‘Ik ben verliefd, shalalie’ van Pierre Kartner dat ze zingt. Maar Sieneke gaat wel voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Noorwegen en zonder steun vanuit Nederland wordt het natuurlijk sowieso niks. Daarom hebben de regionale omroepen de handen ineen geslagen voor een gezamenlijke actie voor Sieneke. Precies om kwart over elf draaiden alle omroepen haar liedje. Op Radio Oost gebeurde dat tijdens Het Overijssels Hart en belden we met Sieneke.

DATE: Wed, 17 Feb 2010
SIZE: 4.80 MB
DOWNLOAD EPISODE
Stukafest 2010 in 15 studentenkamers Enschede

Studentenkamers staan bekend als grote rommelhokken. Vijftien kamers in Enschede zijn morgen als het goed is helemaal opgeruimd. Voor het Studenten Kamer Festival zijn er dan namelijk voorstellingen in vijftien studentenkamers in de stad. Voor één dag heeft Enschede er dus vijftien kleine theaters bij. In drie rondes kunnen de bezoekers één van de voorstellingen bekijken, die maximaal een half uur duren. En ter afsluiting is er het StuKaFeest in poppodium Atak. Tijdens Het Overijssels Hart was Laura Schoenmakers van StuKaFest Enschede te gast.

DATE: Tue, 16 Feb 2010
SIZE: 4.41 MB
DOWNLOAD EPISODE
Leerlingen naar Kenia voor Going Global 2010

Kenia. Dat is het land waar het dit jaar om draait bij het project Going Global van de stichting Edukans. De stichting zet zich in voor onderwijs in ontwikkelingslanden en organiseert elk jaar een reis voor leerlingen van middelbare scholen in Nederland die zich inzetten voor Edukans. Ruim zeventig leerlingen doen er dit jaar aan mee. Ze vertrekken morgen. In Kenia bezoeken ze onderwijsprojecten en leeftijdsgenoten en doen daar ook verslag van. Twee van de Overijsselse leerlingen die meegaan zijn Anne de Boer en Jelmer Schütte van het Twents Carmel College. Ze waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 15 Feb 2010
SIZE: 4.73 MB
DOWNLOAD EPISODE
Zonne-auto Solarteam Twente op postzegel TNT

Een bijzondere eer voor het Solar Team Twente. De zonne-auto 21Revolution waarmee ze september vorig jaar meededen aan de World Solar Challenge in Australië staat op een nieuwe postzegel van TNT Post. En het gaat niet om een postzegel die iedereen tegenwoordig zelf kan maken, maar om een officiële uitgave. De zegel is onderdeel van een velletje van tien postzegels met afbeeldingen van uitvindingen in het kader van 100 jaar Rijksoctrooiwet. Ook de kunstnier van dokter Kolff staat erop. Het komt niet zo vaak voor dat afbeeldingen uit Overijssel op officiële postzegels komen. Tijdens Het Overijssels Hart was teamleider Tim Plattel van het Solar Team Twente te gast.

DATE: Fri, 12 Feb 2010
SIZE: 5.69 MB
DOWNLOAD EPISODE
Twentse hit CDA-Tweede Kamerlid Sabine Uitslag

"Wat Twarres en De Kast in het Fries kunnen, moet in het Twents ook kunnen." Dat was de gedachte achter de opname van de Twentse hit 'Loat mie lös'. Het initiatief komt van CDA-Tweede Kamerlid en zangeres Sabine Uitslag van de band Spinrock en presentator Monique Sleiderink van RTV Oost. Het idee ontstond tijdens een symposium over het Twentse dialect. De conclusie was dat je jongeren alleen bereikt als je middelen gebruikt die jongeren aanspreken. Zondag is het nummer opgenomen in de studio van Edwin van Hoevelaak en op 2 maart is de presentatie met premier Balkenende. Maar we kunnen het nummer zodadelijk al voor de eerste keer laten horen. Sabine en Monique waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 11 Feb 2010
SIZE: 4.45 MB
DOWNLOAD EPISODE
Joris Eleveld in Vancouver voor Holland House

Nog een dag, dan beginnen in Vancouver in Canada de Olympische Winterspelen 2010. De voorbereidingen voor de officiële opening zijn in volle gang en de meeste sporters zijn er inmiddels ook. Joris Eleveld uit Borne is er al bijna twee weken. Hij is uit meer dan drieduizend aanmeldingen uitgekozen als vrijwilliger voor het Holland Heineken House, DE ontmoetingsplek voor Nederlanders tijdens de Spelen. Joris is logistiek medewerker 'Food and Beverage' en heeft de afgelopen dagen meegeholpen met de opbouw van het huis. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik met Joris.

DATE: Wed, 10 Feb 2010
SIZE: 4.51 MB
DOWNLOAD EPISODE
Wint Club2Move Zwolle finale Krajicek Award 2010?

Jongeren minimaal twee keer per week laten sporten. Dat is het doel van Club2Move in Zwolle. Het is een sportbuurtclub waarin SportService Zwolle, welzijnsorganisatie Travers, de GGD en jongeren nauw samenwerken. Een maand geleden werd Club2Move winnaar van de Richard Krajicek Foundation Award Overijssel. Vandaag is de landelijke finale tijdens het ABN Amro World Tennis Tournament in Ahoy in Rotterdam. De beste van alle provinciale winnaars wint maar liefst tienduizend euro. Tijdens Het Overijssels Hart was Wiljanne Pierik van SportService Zwolle te gast.

DATE: Tue, 09 Feb 2010
SIZE: 9.23 MB
DOWNLOAD EPISODE
Huisarts maakt met band nummer voor Haïti

Harry Jansen is huisarts in Willemstad op Curaçao. Ruim twintig jaar geleden ging hij daar met zijn vrouw naartoe vanuit Bathmen. Behalve dat hij huisarts is, speelt hij ook in de band Pelican Control. De band nam al eens een nummer op met Barry Hay en heeft nu een nummer opgenomen voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. ‘Stand up for Haïti’ is de titel van het nummer, dat Harry Jansen zelf geschreven heeft. Curaçao heeft een band met Haïti, omdat veel hulp aan het land via Curaçao loopt en in Curaçao veel Haïtianen wonen. Harry Jansen is even terug in Nederland en was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 08 Feb 2010
SIZE: 8.34 MB
DOWNLOAD EPISODE
CD Muppetstuff, Rico en Typhoon met rap en folk

Een combinatie van wereldmuziek en rap. Dat is de verrassende mix die de band Muppetstuff uit Zwolle heeft gemaakt samen met voormalig bandlid Ricardo McDougal van Opgezwolle en Glenn de Randamie van Typhoon. De samenwerking tussen de rappers en Muppetstuff is ontstaan toen Rico een keer als gastartiest meedeed tijdens een optreden op de Verhalenboot in Zwolle. Inmiddels is er ook een theatertour en nu een cd met dertien liedjes: 'Wie heeft de bal?' Vorige week werd de cd gepresenteerd. Bandleden Rob Bult en Onno Wieten waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 05 Feb 2010
SIZE: 4.62 MB
DOWNLOAD EPISODE
DE kenner van Deventer wint finale kennisquiz

Wie weet het meeste van Deventer en mag zich Staatsman of Staatsvrouw van Deventer noemen? Daar draait het om bij de Deventer Kennisquiz. Maandag is de finale. Na de voorrondes zijn er nog twaalf finalisten over. Drie in de categorie ‘tot en met 25’, drie in de categorie ‘vanaf 26’, drie in de categorie ‘ambtenaren en politici’ en drie in de categorie ‘organisaties en bedrijven’. Daarnaast doen er nog drie prominenten mee. Voor de vragen in de voorronde is gebruik gemaakt van de website ‘Staat van Deventer’ met allerlei gegevens over de gemeente. Tijdens Het Overijssels Hart was onderzoeker Marieke Hottenhuis van Deventer te gast.

DATE: Thu, 04 Feb 2010
SIZE: 5.34 MB
DOWNLOAD EPISODE
Jeroen Franse kok Holland Heineken House Vancouver

Nog een week, dan beginnen in Vancouver in Canada de Olympische Winterspelen. Vooral van de Nederlandse schaatsers wordt veel verwacht. En als er medailles worden gewonnen wordt het feestje met alle supporters gevierd in het Holland Heineken House. Al die mensen moeten natuurlijk worden voorzien van een hapje en een drankje. Kok Jeroen Franse uit Kampen vertrekt daarom morgen naar Canada om een maand lang te koken voor de gasten van het Holland Heineken House. Hij was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 03 Feb 2010
SIZE: 4.72 MB
DOWNLOAD EPISODE
Bezoek leerlingen Greijdanus Zwolle aan Auschwitz

Auschwitz-Birkenau was het vernietigingskamp van concentratiekamp Auschwitz tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan een miljoen mensen werden er tijdens de oorlog in gaskamers gedood. Vorige week woensdag was het 65 jaar geleden dat het kamp werd bevrijd. 23 leerlingen van het Greijdanus College in Zwolle waren toen in Polen. Ze hebben het kamp bezocht en verschillende trainingen gehad. Nu ze terug zijn in Nederland gaan ze ook zelf trainingen geven aan medeleerlingen. Het project wordt afgesloten met een groot symposium in april. Tijdens Het Overijssels Hart waren leerling Joost Veldhuizen en leraar Bert Jan Hartman te gast.

DATE: Tue, 02 Feb 2010
SIZE: 9.53 MB
DOWNLOAD EPISODE
'Slingers en Ballonnen' 1ste cd Esther Groenenberg

Haar liedje 'Oh Meisje' werd meer dan een miljoen keer bekeken op internet vorig jaar. Ze kreeg uitnodigingen voor radio- en tv-uitzendingen en werd in één klap landelijk bekend. Nu is haar eerste album klaar. ‘Slingers en Ballonnen’ is de titel van het debuutalbum dat zondag wordt gepresenteerd in schouwburg Odeon in Zwolle. Op de cd staan 12 zelfgeschreven liedjes. Natuurlijk het nummer 'Oh Meisje' maar verder ook liedjes met titels als 'Dagen van Geluk', 'Vreemde Vogels' en de nieuwe single 'Roze Bril'. De teksten zijn vaak relativerend, maar ook grappig en soms ontroerend. Esther was te gast tijdens Het Overijssels Hart om erover te praten en om mee te presenteren.

DATE: Mon, 01 Feb 2010
SIZE: 5.96 MB
DOWNLOAD EPISODE
Tentoonstelling Geheugenspel Mirna Limon Deventer

'Geheugenspel' is de spannende titel van een tentoonstelling in het Kunstenlab in Deventer. D'r is werk te zien van kunstenares Mirna Limon uit Hengelo. Ze heeft een installatie gemaakt met objecten en tekeningen en ook rechtstreeks op de muren geschilderd. Daarbij heeft ze vooral gebruik gemaakt van herinneringen en associaties. Door net even anders tegen iets aan te kijken of over iets na te denken ontstaan er nieuwe beelden. Mirna was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 29 Jan 2010
SIZE: 4.28 MB
DOWNLOAD EPISODE
4 finalisten Zwolle ICT Beverwedstrijd 2010

De Beverwedstrijd is een landelijke wedstrijd voor middelbare scholieren. De leerlingen moeten voor de wedstrijd verschillende vraagstukken oplossen. Maar liefst 8000 leerlingen hebben meegedaan aan de voorrondes. Voor de finale zijn er per leeftijdsgroep nog veertig deelnemers over. Zaterdag nemen ze het tegen elkaar op tijdens de finale bij de Universiteit Utrecht. Van de finalisten zitten er maar liefst vier op de Van der Capellen Scholengemeenschap in Zwolle. Deelneemster Anja Plender was te gast tijdens Het Overijssels Hart, samen met Silke Prinsse die heeft meegedaan aan eerdere wedstrijden.

DATE: Thu, 28 Jan 2010
SIZE: 4.41 MB
DOWNLOAD EPISODE
Dorcas-reis naar hulpprojecten in Oekraïne

In november was ze één van de vier bewoners van het zogenoemde Dorcas Oekraïnehuis in Veenendaal: Annemieke Vogel uit Willemsoord. De bewoners moesten een week lang rondkomen van een voedselpakket en twintig euro. Daarmee vroegen ze aandacht voor de leefomstandigheden van mensen in Oost-Europese landen. Nu gaan de vier bewoners zelf naar de Oekraïne om met eigen ogen te zien hoe de situatie in Oekraïne is en wat Dorcas doet om de situatie te verbeteren. Zaterdag vertrekken ze. Annemieke Vogel was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 27 Jan 2010
SIZE: 4.65 MB
DOWNLOAD EPISODE
Karen Mulders was voor Dog Frisbee in China

Karen Mulders uit Beerzerveld is in China geweest om zich sterk te maken voor de sport Dog Frisbee. De hondensport is in China nog in ontwikkeling. Lang niet overal in het land mogen mensen honden houden. Karen Mulders heeft er voor de overkoepelende organisatie van de dogfrisbeesport UFO een grote wedstrijd gejureerd en workshops gegeven om de sport wat populairder te maken. Het was voor het eerst dat een Europeaan om die reden in China was. Karen Mulders was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 26 Jan 2010
SIZE: 4.76 MB
DOWNLOAD EPISODE
Studenten voor project Respo naar Indonesië

Vier studenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle vertrekken deze week naar Indonesië. Ze werken mee aan een grootschalig beweegproject van de stichting Respo International en Windesheim dat drie jaar loopt. In die periode gaan steeds vier studenten voor vier maanden naar het land om het project te ondersteunen. Ze gaan aan het werk op zestien scholen voor speciaal onderwijs in Bandung en proberen ervoor te zorgen dat de gehandicapte leerlingen meer mogelijkheden krijgen op het gebied van bewegen en sport. Daarvoor worden sportfestivals georganiseerd en worden leerkrachten opgeleid. Tijdens Het Overijssels Hart was projectleider Ando Tuininga te gast.

DATE: Mon, 25 Jan 2010
SIZE: 6.34 MB
DOWNLOAD EPISODE
Schaatsers enthousiast over Plansee-marathon

Moe maar voldaan zijn de deelnemers aan de schaatsmarathon op de Plansee gisteren teruggekomen in Nederland. Zaterdag deden ze mee aan de schaatstocht in Oostenrijk, op initiatief van de Twentsche Courant Tubantia. 50, 100, 150 of 200 kilometer moesten de 160 deelnemers schaatsen. Ze waren in maanden ervoor getraind door schaatscoach Ab Krook. Tijdens Het Overijssels Hart blikten we terug op de tocht met deelneemster Adinda Roerink, die ook eerder al te gast was en organisator Richard Leussink van de Twentsche Courant Tubantia. En ik belde met de oudste deelnemer Gerrit Westerink die ongelukkig ten val is gekomen en nog steeds in het ziekenhuis in Oostenrijk ligt.

DATE: Thu, 21 Jan 2010
SIZE: 6.56 MB
DOWNLOAD EPISODE
Benefietconcert en veiling voor 555-actie Haïti

Vrijwel alle omroepen in Nederland staan vandaag in het teken van de actie voor giro 555 waarop geld wordt ingezameld voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti vorige week. Een groot deel van het eiland werd door de beving verwoest en er zijn tienduizenden slachtoffers. Het duo Picobello uit De Krim heeft het initiatief genomen voor een benefietconcert volgende week in Nunspeet. Het is niet alleen een optreden van Picobello zelf, maar er werken veel meer artiesten aan mee. En kunstenaars in Almelo organiseren een kunstveiling. Tijdens Het Overijssels Hart waren Betsy en Sjouke van Picobello en initiatiefnemer Petros Margosyan van de kunstveiling in Almelo te gast.

DATE: Wed, 20 Jan 2010
SIZE: 5.64 MB
DOWNLOAD EPISODE
'School in a Can' ontwikkelt containerscholen

Hoe kun je snel en goedkoop klaslokalen plaatsen om onderwijs in ontwikkelingslanden te verbeteren? Daar hebben de studenten Kees van den Bos en Arthur Meijer uit Enschede onderzoek naar gedaan. Het antwoord: met aangepaste zeecontainers. De studenten zochten contact met een architect in Enschede en richtten de stichting 'School in a Can' op. Als het goed is worden binnenkort de eerste aangepaste containers naar Oeganda gebracht. Maar de containers zijn niet alleen geschikt voor ontwikkelingshulp, ook in Nederland is er veel interesse. Tijdens Het Overijssels Hart waren Kees van den Bos, Arthur Meijer en architect Wouter Zwerink te gast.

DATE: Tue, 19 Jan 2010
SIZE: 5.49 MB
DOWNLOAD EPISODE
Ambtenaar genomineerd voor twee Grammy Awards 2010

Wat de Oscars zijn voor de filmwereld, zijn de Grammy’s voor de muziekwereld. Volgende week zondag worden de prijzen uitgereikt in Los Angeles. Beyoncé heeft de meeste nominaties gekregen, tien in totaal. Maar ook een Overijsselaar is genomineerd. En niet één keer, maar zelfs twee keer. Het is Ferenc van Damme uit Zwolle die tegenwoordig als ambtenaar werkt bij de provincie Overijssel. Hij produceerde vorig jaar twee opera dvd’s in Engeland. Die zijn nu genomineerd in de categorie 'Best Opera Recording'. Volgende week vertrekt Ferenc naar Amerika om de uitreiking mee te maken. Hij was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 18 Jan 2010
SIZE: 6.64 MB
DOWNLOAD EPISODE
Film 'Mijn Enschede' over vuurwerkramp 13 mei 2000

Op 13 mei van dit jaar is het tien jaar geleden dat de vuurwerkramp in Enschede gebeurde. Astrid Bussink studeerde toen aan de kunstacademie AKI in Enschede en woonde in een studentenhuis aan de Stroinksbleekweg in de wijk Roombeek. Die wijk werd voor een groot deel verwoest door de ramp. Nu heeft Astrid Bussink een film gemaakt. In de film 'Mijn Enschede' laat ze zien hoe zij de vuurwerkramp heeft ervaren, als de grootste schok uit haar leven. Voor het maken van de film heeft ze tijdelijk weer in een huis in Roombeek gewoond. Volgende week gaat de film in première tijdens het Internationaal Filmfestival in Rotterdam. Astrid Bussink was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 08 Jan 2010
SIZE: 5.22 MB
DOWNLOAD EPISODE
Lezers TC Tubantia schaatsen marathon op Plansee

160 lezers van de Twentsche Courant Tubantia zijn de afgelopen weken door Ab Krook klaargestoomd voor de schaatstocht op de Plansee in Oostenrijk. Zaterdag over twee weken wordt die tocht verreden. De schaatsers kunnen kiezen uit 50, 100, 150 of 200 kilometer. RTV Oost doet daar uitgebreid verslag van en Het Overijssels Hart komt de vrijdag voor de tocht ook daar vandaan. De voorbereidingen zijn in volle gang. Tijdens Het Overijssels Hart waren organisator Richard Leussink van de Twentsche Courant Tubantia en één van de deelnemers, Adinda Roerink, te gast.

DATE: Thu, 07 Jan 2010
SIZE: 6.57 MB
DOWNLOAD EPISODE
Eerste kampioenschap IJsselheggen vlechten

Wie z’n land wil afgrenzen zet er gewoon een hek omheen. Dat kan met gaas, prikkeldraad of hout. Maar vroeger gebeurde dat ook veel met gevlochten heggen. Die heggen waren in elk gebied anders. In de uiterwaarden van de IJssel had je de zogenoemde IJsselstijl. Om dat heggen vlechten nieuw leven in te blazen is een aantal enthousiastelingen dat als hobby begonnen. Maar wat als hobby begon is nu een serieuze aangelegenheid geworden met een heus kampioenschap. Zaterdag is daarvoor de laatste trainingsdag. Tijdens Het Overijssels Hart was organisator en professioneel heggenvlechter Roeleveld te gast.

DATE: Wed, 06 Jan 2010
SIZE: 5.13 MB
DOWNLOAD EPISODE
Lieke van Horen uit Heeten helpt kinderen in Vietnam

Anderhalf jaar geleden was ze al zes weken in Vietnam: Lieke van Horen uit Heeten. Ze werkte daar voor de vrijwilligersorganisatie Wereldwijd in een weeshuis voor kansarme gehandicapte kinderen. Maar die zes weken waren eigenlijk te kort. Daarom gaat Lieke nu terug naar het land, dit keer alleen. Ze begint haar reis bij het weeshuis waar ze anderhalf jaar geleden ook was en trekt daarna verder om zoveel mogelijk projecten te bezoeken en mee te helpen. Zondag vertrekt ze. Lieke was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 05 Jan 2010
SIZE: 6.54 MB
DOWNLOAD EPISODE
Cast musical viert 75 jaar Elvis in Hengelo

Vrijdag is de geboortedag van Elvis Presley. 75 jaar oud zou hij zijn geworden als hij nog in leven was. In Hengelo wordt zijn geboortedag op een bijzondere manier gevierd. Heel toepasselijk is deze week namelijk de Elvis-musicalcomedy 'All Shook Up – Love Me Tender' te zien in het Rabotheater. Na afloop van de voorstelling van vrijdag is er een feestje met de cast van de musical in de brasserie van het theater om de geboortedag van The King te vieren. Tijdens Het Overijssels Hart was Simone Bloemen van het Rabotheater te gast.

DATE: Mon, 04 Jan 2010
SIZE: 4.64 MB
DOWNLOAD EPISODE
Look-a-like blij met comeback Michael Schumacher

Vorig jaar zou het al gebeuren, maar ging het niet door vanwege een oude blessure: De comeback van meervoudig wereldkampioen Michael Schumacher in de Formule 1. Dit jaar komt het er dan toch van. Als het nieuwe seizoen op 14 maart begint in Bahrein rijdt Schumacher weer zijn eerste Formule 1-race sinds 2006. Niet in een Ferrari, maar in een Mercedes. De comeback van Schumacher is goed nieuws voor Frank Saasen uit Bad Bentheim Hij is een Michael Schumacher lookalike. En als Schumacher actiever wordt, komt er ook meer vraag naar een dubbelganger. Frank Saasen was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 31 Dec 2009
SIZE: 6.28 MB
DOWNLOAD EPISODE
50 jaar kerkdiensten streektaal Anne vd Meiden

Zondag is het precies vijftig jaar geleden dat dominee Anne van der Meiden voor het eerst een kerkdienst hield in de streektaal. Tegenwoordig zijn diensten in de streektaal heel gewoon, maar dat was vijftig jaar geleden nog wel anders. Toen Anne van der Meiden ermee begon waren de diensten dan ook meteen een doorslaand succes. De kerk zat ruim voor het begin van de dienst vol en de politie moest ingeschakeld worden om het verkeer te regelen. De eerste dienst in de streektaal werd gehouden in de Stiftskerk in Weerselo en daar gaat Anne van der Meiden zondag weer voor. Hij was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 30 Dec 2009
SIZE: 5.62 MB
DOWNLOAD EPISODE
Kampioenschap 'mens-erger-je-niet' De Krim

Rouveen heeft de klompenrace, Kampen het carbidschieten en Vollenhove de oudejaarsketen. Ook De Krim heeft een eigen traditie rond de jaarwisseling: Het jaarlijkse kampioenschap 'mens-erger-je-niet'. Elke eerste zaterdag van het nieuwe jaar wordt het kampioenschap georganiseerd door Plaatselijk Belang De Krim. Zaterdagmiddag wordt het kampioenschap gehouden in dorpshuis De Planeet en iedereen mag daar gratis aan meedoen. Organisatoren Anny en Moneik van de Wetering van Plaatselijk Belang waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 29 Dec 2009
SIZE: 4.37 MB
DOWNLOAD EPISODE
Cognatio eerste studentenvereniging van Hengelo

Hoewel Hengelo natuurlijk niet echt een grote stad is en al zeker geen studentenstad, zitten er toch twee hogescholen: De pabo Edith Stein en Hogeschool Tio. Toch was er tot nu toe nog geen enkele studentenvereniging in Hengelo. Zes studenten van de Hogeschool Tio hebben daar verandering in gebracht. Ze hebben de studentenvereniging Cognatio Hengelo opgericht. En dat is nu de allereerste studentenvereniging van Hengelo. Voorzitter Robbert Hoes van Cognatio Hengelo was te gast.

DATE: Mon, 28 Dec 2009
SIZE: 5.19 MB
DOWNLOAD EPISODE
Bakkerij Nijkamp in Holten bakt beste oliebol

De periode voor de jaarwisseling is voor veel mensen de periode van het grote dilemma als het gaat om de oliebollen: Bakken we ze zelf of gaan we ze halen? Zelf bakken is nogal een gedoe en kan flink wat stank veroorzaken, maar halen is ook een behoorlijk risico. Als we de jaarlijkse oliebollentest van het AD mogen geloven worden er meer slechte dan goede oliebollen verkocht. Toch hoeft u voor goede oliebollen niet helemaal naar Rotterdam. De oliebollen van bakker Nijkamp in Holten zijn namelijk uitgeroepen tot de beste van Nederland door het Echte Bakkersgilde. Bakker Ingrid Nijkamp en verkoopster Myrthe Kuipers waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 24 Dec 2009
SIZE: 4.82 MB
DOWNLOAD EPISODE
Hongaarse Kinderen laatste keer in Nederland?

Voor de twintigste keer is een groep kinderen uit Hongarije op initiatief van de Stichting Vrienden Hongarije twee weken in Nederland om hier de Kerstvakantie te vieren. Het afgelopen weekend kwamen de kinderen met een bus aan in Zwolle. Van daaruit zijn ze ondergebracht bij de verschillende gastgezinnen. Maar het is maar de vraag of er nog een volgende keer komt. Door een gebrek aan gastouders kunnen veel kinderen niet mee naar Nederland en de Luchtmacht stopt met het sponsoren van de bus die de kinderen naar Nederland brengt. Gastouder John Plegt uit Enschede maakt zich er zorgen over en was tijdens Het Overijssels Hart te gast, samen met Bettina.

DATE: Wed, 23 Dec 2009
SIZE: 4.43 MB
DOWNLOAD EPISODE
Campagne 'Glowball Against Global Warming' 2010

Hoe zorg je ervoor dat jeugd zich bewust wordt van de klimaatverandering en zich inzet voor een beter klimaat? Met voetballen! Dat is het idee van de campagne 'Glowball Against Global Warming' die de komende maanden wordt gehouden. Voor de campagne worden speciaal ontworpen fairtrade glow-in-the-dark ballen verspreid door inkoopbedrijf Best Deal in Zwolle. Per verkochte bal gaat een deel van de opbrengst naar de Max.Milieubende die een lesprogramma heeft opgesteld voor scholen. Tijdens Het Overijssels Hart was Giel van der Linde van Best Deal te gast.

DATE: Tue, 22 Dec 2009
SIZE: 6.21 MB
DOWNLOAD EPISODE
Film 'Menthol, een neger in Hengelo' op TV Oost

De documentaire over Menthol is af. Menthol is de bijnaam van Joseph Sylvester. Hij werd geboren in Saint Lucia en kwam in 1922 naar Hengelo. Hij was een opvallende verschijning, omdat hij de eerste donkere man in het dorp was. Bovendien trouwde hij in 1928 met de blanke mannequin Anna Borchert. Het was één van de eerste gemengde huwelijken van Nederland. De bijnaam Menthol kreeg hij, omdat hij op markten stond met tandpoeder en hoesttabletten. Drie jaar geleden nam Petra Grimberg het initiatief voor een documentaire over Menthol. De film is klaar en is vrijdag voor het eerst te zien op TV Oost. Producent Patrick Drijver en Petra Grimberg was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 21 Dec 2009
SIZE: 4.59 MB
DOWNLOAD EPISODE
Eerste hypohond waarschuwt bij diabetes

Je hebt allerlei verschillende soorten hulphonden. De bekendste zijn blindengeleidehonden, maar je hebt ook honden die waarschuwen als mensen een epilepsieaanval krijgen of kunnen helpen bij allerlei praktische zaken. Een hypohond was er nog niet. Judith Getkate uit Losser heeft de eerste van Nederland. Judith heeft suikerziekte. Haar hond Shendor wordt nu getraind zodat Judith wordt gewaarschuwd als ze een te lage of te hoge suikerspiegel heeft. Judith en Shendor waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 18 Dec 2009
SIZE: 4.78 MB
DOWNLOAD EPISODE
Midwinterhoorn-estefette 'Oale Roop deur Twente'

Het is vandaag precies zestig jaar geleden dat voor het eerst weer in groepsverband midwinterhoorn werd geblazen in Twente. Het is een oud gebruik dat in de Adventstijd op houten hoorns wordt geblazen. Maar na 1900 werd het steeds minder gedaan. Op 18 december 1949 nam een midwinterhoornblazer het initiatief om het gebruik nieuw leven in te blazen. Vanavond is er daarom een estafette van midwinterhoornblazen door Twente. Die begint om half zeven in Vroomshoop en eindigt om acht uur in Oldenzaal. Tijdens Het Overijssels Hart was initiatiefnemer Henri Westerink te gast.

DATE: Thu, 17 Dec 2009
SIZE: 5.01 MB
DOWNLOAD EPISODE
Bijdrage Overijsselaars voor film 'De Hel van 63'

Vanaf vandaag is de film 'De Hel van 63' overal in de bioscoop te zien. De film gaat over de Elfstedentocht van 1963, één van de zwaarste Elfstedentochten ooit. Die tocht werd gewonnen door Reinier Paping uit Zwolle, maar de film gaat vooral over de vele toerrijders. Een aantal Overijsselaars heeft meegewerkt aan de film. Zo heeft Alfred Guikema uit Zwolle van Ten4Coolworld gezorgd voor het ijs dat in de film gebruikt is en hebben Edwin Elfring en Leo Eggink uit Hengelo gefigureerd in de film. Ze waren alledrie te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 16 Dec 2009
SIZE: 4.27 MB
DOWNLOAD EPISODE
Eline Boon (21) start modellenbureau Noob Models

Ze is nog maar 21 jaar oud, maar is toch al zes jaar lang model geweest: Eline Boon uit Deventer. Ze liep shows in binnen- en buitenland en werkte mee aan fotoshoots. Maar ze werd gek van al het reizen en van de catwalks. Daarom is ze nu in Deventer haar eigen modellenbureau begonnen: Noob Models. Ze is daarom zelfs gestopt met haar studie. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik met Eline.

DATE: Tue, 15 Dec 2009
SIZE: 5.28 MB
DOWNLOAD EPISODE
Marathon SAM3daagse van Zwartewater FM voor SAM

Radiomarathons voor het goede doel worden al lang niet meer alleen gedaan door landelijke radiostations. De laatste jaren zijn er ook steeds vaker lokale initiatieven. In Hasselt doet de lokale omroep Zwartewater FM het dit jaar al voor de derde keer. Vanaf donderdag wordt in totaal 65 uur radio gemaakt in horecacentrum 'Onder de Luifel'. Met de marathonuitzending wordt geprobeerd zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de stichting SAM. Die stichting dolfijntherapie mogelijk voor kinderen met het syndroom van Down. Tijdens Het Overijssels Hart waren initiatiefnemers Petrit Sterenberg en Anouk van Dalen te gast.

DATE: Mon, 14 Dec 2009
SIZE: 4.55 MB
DOWNLOAD EPISODE
Timo Waagmeester vaart mee met Darwin-reis Beagle

Reizen is de grote passie van Timo Waagmeester uit Deventer. Hij is 26 en in 2006 afgestudeerd als leraar engels. Maar lang op een zelfde plek blijven vindt hij niks. Deze week begint hij aan een nieuw avontuur. Hij gaat meevaren met het zeilschip Stad Amsterdam dat op dit moment met een aantal wetenschappers dezelfde reis maakt die Darwin in de negentiende eeuw maakte. Dat gebeurt met het multimediale project Beagle van de omroepen VPRO en VRT. Timo is uit honderden kandidaten geselecteerd en stapt vrijdag als matroos-in-opleiding aan boord in Peru. Timo was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 11 Dec 2009
SIZE: 1.84 MB
DOWNLOAD EPISODE
Miss Avalon Chanel Weyzig zelf over de finale

Tijdens Het Overijssels Hart konden we ook nog kort even bellen met Avalon Chanel Weyzig zelf over de finale van Miss World 2009.

DATE: Fri, 11 Dec 2009
SIZE: 4.60 MB
DOWNLOAD EPISODE
Miss Nederland Avalon klaar voor finale Miss World

Bij de Miss Universe-verkiezing in augustus op de Bahama’s kwam ze niet bij de laatste vijftien, bij de Miss World-verkiezing in Zuid-Afrika wil ze revanche: Miss Nederland Avalon Chanel Weyzig uit Zwolle. De missen die aan de wedstrijd meedoen zijn al bijna een maand op pad om zich op de finale voor te bereiden. Afgelopen weekend had ze nog pech toen ze toch niet naar de loting voor het WK Voetbal kon en haar koffer werd opengebroken. Dure jurken, sieraden en schoenen zijn weg. Maar ondanks de tegenslag wil ze morgen gekozen wordt tot de mooiste vrouw ter wereld. Tijdens Het Overijssels Hart belde ik met organisator Kim Kötter van de Miss Nederland-verkiezing die ook in Zuid-Afrika is.

DATE: Thu, 10 Dec 2009
SIZE: 4.99 MB
DOWNLOAD EPISODE
Record Kerstmannen verzamelen Vroomshoop voor KiKa

Korfbalvereniging TOP in Vroomshoop probeert zaterdag zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de stichting KiKa, Kinderen Kankervrij. Dat heeft alles te maken met het 150-jarig bestaan van Vroomshoop dat al het hele jaar wordt gevierd. In sporthal De Stobbe is zaterdagmiddag van alles te doen. Zo wordt bijvoorbeeld geprobeerd om zoveel mogelijk Kerstmannen te verzamelen in de sporthal voor een record. Verder zet ook de Sterkste man van Nederland Jarno Hams zich in voor KiKa. Tijdens Het Overijssels Hart was organisator Enno de Boer te gast.

DATE: Wed, 09 Dec 2009
SIZE: 4.80 MB
DOWNLOAD EPISODE
Headbangers Enschede (EHBO) vieren 10-jarig bestaan

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Zou je zeggen. Maar d'r is nog een andere betekenis van EHBO: de 'Enschedese HeadBangers Organisatie'. Het zegt u waarschijnlijk niks, maar de organisatie bestaat al tien jaar. 10 december 1999 werd de organisatie opgericht als studentenvereniging uit onvrede over het aanbod van metalmuziek. Het is tegenwoordig de grootste metalvereniging van Nederland. Het tienjarig jubileum wordt grootst gevierd met als hoogtepunt het nieuwe festival 'Headbanging Enschede' zaterdag in poppodium Atak. Tijdens Het Overijssels Hart was Herwin Weststrate van de EHBO was te gast.

DATE: Tue, 08 Dec 2009
SIZE: 5.49 MB
DOWNLOAD EPISODE
Bingo en Indische avond Zwolle voor Anak Bangsa

Bingo en Indische avond Zwolle voor Anak Bangsa

DATE: Mon, 07 Dec 2009
SIZE: 7.21 MB
DOWNLOAD EPISODE
Savana kans op Vakprijs Nederlandstalige Lied

Ze is nog maar vijftien, maar maakt nu al kans op een belangrijke muziekprijs: Savana Schopman uit Deventer. Ze is één van de vier talenten die genomineerd zijn voor de titel 'Vakprijs Nederlandstalige Lied'. Een grote hit heeft Savana nog niet gehad, maar ze zingt al sinds haar tiende en haar laatste liedje 'Santo Domingo' heeft ze samen met Emile Hartkamp gemaakt, de liedjesschrijver van Frans Bauer. En nu werkt ze samen met Frank van Etten. Voor de 'Vakprijs Nederlandstalige Lied' moet ze het opnemen tegen onder andere Jordy van Loon die het afgelopen jaar in één klap bekend werd dankzij een optreden bij Paul de Leeuw. Zondag is de bekendmaking en Savana was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 04 Dec 2009
SIZE: 5.48 MB
DOWNLOAD EPISODE
Nummer 'Veel Goed' carnavalshit van Oldenzaal 2010?

"Alles goed?" Het is een vraag die vaak gesteld wordt. Maar alles is natuurlijk lang niet altijd goed. Maarten Bernds en Mischa Brons uit Oldenzaal storen zich eraan en willen dat "Alles goed?" wordt vervangen door "Veel goed?". Ze deden met het idee mee aan het televisieprogramma 'Het Beste Idee van Nederland'. Ze kwamen niet verder dan de derde ronde, maar ze geven het nog niet op. Met carnaval op komst hebben ze er een carnavalsnummer van gemaakt met Café The Block. Mischa en Maarten waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 03 Dec 2009
SIZE: 8.60 MB
DOWNLOAD EPISODE
Singer-songwriter Enrico Berretta wil doorbreken

In 2007 stond hij in de finale van de talentenwedstrijd 'Oogst van Overijsssel'; Enrico Berretta uit Olst. Zijn grote wens: doorbreken. Enrico is een singer-songwriter. Hij begon al op zijn twaalfde met gitaarspelen en zingen. Behalve van popmuziek houdt hij ook van folk, blues, gospel, jazz, latin, soul en zelfs flamenco. Om ervaring op te doen heeft hij op verschillende folkfestivals in Engeland gespeeld. Ook in Nederland treedt hij geregeld op, maar hij hoopt nog op een echte doorbraak. Enrico was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 02 Dec 2009
SIZE: 5.37 MB
DOWNLOAD EPISODE
Gezocht: Deelnemers onderzoek virtuele supermarkt

Hoe stimuleer je dat mensen gezonde producten kopen in de supermarkt? D'r is al van alles geprobeerd, maar een goed antwoord is er niet. En dat komt misschien ook wel omdat gezonde voeding vaak duurder is dan ongezonde voeding. Wilma Waterlander doet daar onderzoek naar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Voor het onderzoek is een virtuele supermarkt gemaakt waarmee je op je eigen computer boodschappen kunt doen. Op dit moment zijn er al meer dan 250 deelnemers, maar ze zoekt nog deelnemers uit Overijssel. Wilma was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 01 Dec 2009
SIZE: 4.80 MB
DOWNLOAD EPISODE
Team 4 Inspiration wil Millennium Battle winnen

De Millennium Battle is een landelijke wedstrijd voor studenten uit het hoger onderwijs. In teams moeten ze proberen oplossingen te bedenken voor vier verschillende problemen die te maken hebben met ontwikkelingssamenwerking. De oplossingen worden uitgewerkt op internet waar bezoekers van de website hun mening kunnen geven. Het team dat dat het beste doet wint een studiereis naar Zuid-Afrika. 74 teams doen er aan mee. Simone Oosterkamp en Angela Jansen uit Deventer doen mee met het team '4 Inspiration'.

DATE: Mon, 30 Nov 2009
SIZE: 6.65 MB
DOWNLOAD EPISODE
Band SOLD presenteert tweede cd 'SOLD & friends'

Bijna twee jaar is hij inmiddels burgemeester van de gemeente Hof van Twente: Hans Kok. Maar hij heeft zijn banden met Hengelo, waar hij daarvoor wethouder was, niet verbroken. Zo is hij nog steeds bandlid van de band SOLD. De band bestaat uit zanger Wim Jager, die fractievoorzitter is van GroenLinks, drie ambtenaren van de gemeente Hengelo en dus burgemeester Kok. De band bestaat 7 jaar en presenteert donderdag de tweede cd in café 'Het Uurwerk' in Hengelo. 'SOLD & friends' is de titel van de cd. Hans Kok en Wim Jager waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 27 Nov 2009
SIZE: 4.59 MB
DOWNLOAD EPISODE
Wordt Kim Zevenbergen 'Mooiste Studente 2009'?

Wie mag zich een jaar lang de mooiste studente van Nederland noemen? Daar draait het om bij de verkiezing 'Beauty & Brains 2009'. De verkiezing is een initiatief van de website studenten.nl en een modellenbureau. Uit de meer dan 250 studentes die zich hadden aangemeld zijn er in de finale nu nog vijftien over. Eentje daarvan namens de provincie Overijssel: Kim Zevenbergen. Ze studeert op Hogeschool Windesheim in Zwolle en wil de verkiezing graag winnen. Daarvoor moet ze zoveel mogelijk stemmen krijgen op internet. Kim was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 26 Nov 2009
SIZE: 4.99 MB
DOWNLOAD EPISODE
Ries naar Madrid te winnen met langste Sintgedicht

Over ruim een week is het pakjesavond. Waarschijnlijk schieten veel mensen in de stress als ze dat horen. Want bij Sinterklaas horen natuurlijk gedichten en we zijn lang niet allemaal van die poëten. In Deventer wordt nu geprobeerd het langste Sintgedicht van Nederland te maken. Het gedicht wordt gevormd door verschillende mensen die telkens twee regels toevoegen via de website sintgedicht.nu. Inmiddels zijn er al meer dan tienduizend regels voor het gedicht geschreven. Deelnemers maken kans op een reis naar Madrid. Tijdens Het Overijssels Hart was Lotte Nijkamp te gast van het bedrijf Tomatos dat het initiatief heeft genomen.

DATE: Wed, 25 Nov 2009
SIZE: 4.56 MB
DOWNLOAD EPISODE
Team Lasaulec uit Zwolle rijdt Amsterdam-Dakar uit

Het team Lasaulec uit Zwolle heeft het gered. Ze deden mee aan de Amsterdam-Dakar-challenge. Dat is een rally voor auto’s die niet duurder mogen zijn dan 500 euro. Zonder technische ondersteuning rijden de teams 7000 kilometer van Amsterdam naar Dakar. De eerste groep is inmiddels gefinisht, met het team Lasaulec van vader en zoon Hilko en Kevin Prak en zwager Patrick Marsman. Ze reden voor een stichting die zich inzet voor beter onderwijs in Gambia. Tijdens Het Overijssels Hart belde ik met teamlid Patrick Marsman.

DATE: Tue, 24 Nov 2009
SIZE: 5.30 MB
DOWNLOAD EPISODE
ROC wil record Grootste Speculaaspop ter wereld

Wie maakt de grootste speculaaspop ter wereld? Sinds vorige week staat het wereldrecord op naam van het Alberda College in Rotterdam. Leerlingen van de school maakten een pop van bijna 14 meter lang en bijna 5 meter breed. Leerlingen van het ROC van Twente in Almelo proberen dat record maandag te verbreken. Het initiatief komt van vijf leerlingen van de opleiding Facilitair Leidinggevende. Bedrijven kunnen een deel van de speculaaspop sponsoren. De opbrengst gaat naar de stichting Twente Dakar. Tijdens Het Overijssels Hart waren Mart de Lange en Jasper Meier te gast.

DATE: Mon, 23 Nov 2009
SIZE: 6.81 MB
DOWNLOAD EPISODE
Zuidpoolexpeditie trekkermeisje Manon uitgesteld

November 2009 was de maand dat het moest gebeuren voor theatermaakster Manon Ossevoort uit Vriezenveen. Deze maand zou ze de Zuidpoolexpeditie doen die het einde is van haar reis op de tractor van Terschelling naar de Zuidpool. Vanwege geldgebrek kon de tractor niet mee en zou ze het laatste stuk lopend doen. Maar daar is toch verandering in gekomen. De Zuidpoolexpeditie is uitgesteld en tot die tijd gaat Manon haar best doen om op verschillende manieren toch het benodigde geld binnen te krijgen voor een Zuidpoolexpeditie met trekker. Manon was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 20 Nov 2009
SIZE: 4.97 MB
DOWNLOAD EPISODE
Verzamelpunt Hengelo helpt arme gezinnen

Gezinnen met kinderen helpen die weinig tot niets te besteden hebben. Dat is het doel van een aantal moeders in Hengelo. Ze hebben een verzamelpunt geopend waar ze allerlei spullen verzamelen die ze gratis weggeven aan gezinnen die het nodig hebben. Ook helpt het verzamelpunt vrouwen die in verwachting zijn. Van kinderkleren tot complete babykamers worden weggegeven. Dat er behoefte aan is blijkt volgens de moeders wel uit alle reacties die er binnenkomen. Tijdens Het Overijssels Hart was één van de initiatiefnemers, Joyce Glashouwer, samen met één van de mensen die gebruik maken van het verzamelpunt, Petra, te gast.

DATE: Thu, 19 Nov 2009
SIZE: 4.89 MB
DOWNLOAD EPISODE
Beste mop van Nederland van Kevin Snaterse

Wat is de beste grap ter wereld? Om daar achter te komen schreef Reader’s Digest een wedstrijd uit. 15-duizend moppen werden ingestuurd. Alle moppen zijn beoordeeld op humor, originaliteit, schrijfstijl en aantrekkelijkheid voor een brede groep. De mop die uiteindelijk als beste is gekozen was van een man uit Zweden. De beste mop uit Nederland is op de achtste plek geëindigd. Het is de mop van Kevin Snaterse uit Zwolle. Hij is nu dus ook de beste moppentapper van Nederland. Kevin was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 17 Nov 2009
SIZE: 4.90 MB
DOWNLOAD EPISODE
Jongeren uit Overijssel in tv-spot campagne IkKan

'IkKan' is een nieuw project van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat gisteren van start is gegaan. Aan het project is een campagne gekoppeld waarvoor een tv-spot is gemaakt door 19 jongeren met een beperking. Ze hebben eerst zelf geleerd hoe je een spotje moet maken en het daarna ook gedaan. In de spot laten ze zien dat jongeren met een beperking meer kunnen dan veel mensen denken. "Ik kan meer dan je denkt" is dan ook de slogan van de campagne. Twee van de jongeren die hebben meegewerkt aan de spot zijn Daoud ten Voorde uit Rijssen en Kim Muijtstege uit Enschede. En ze waren allebei te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 16 Nov 2009
SIZE: 5.03 MB
DOWNLOAD EPISODE
Benefietconcert voor weeshuis Gini Pullen Oeganda

Oeganda is een land met maar liefst twee en een half miljoen weeskinderen. Dat komt vooral door aids, malaria en armoede. Gini Pullen uit Hardenberg trekt zich het lot van de weeskinderen aan. Sinds 2005 is ze al verschillende keren in het land geweest om vrijwilligerswerk te doen. Inmiddels heeft ze zelf een weeshuis opgezet. Om het weeshuis te financieren heeft ze de stichting 'Hope & Dreams Uganda' opgericht. Volgende week vertrekt ze naar Oeganda om het weeshuis te leiden. Maar voor die tijd wordt zondag nog een benefietconcert gehouden in Café De Buren in Witharen met medewerking van onder anderen Piet Veerman en Henk Wijngaard. Gini Pullen was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 13 Nov 2009
SIZE: 5.17 MB
DOWNLOAD EPISODE
Première documentaire Fokke Baarssen in New York

Toen Fokke Baarssen uit Almelo een paar jaar geleden verslag moest doen van het Nederlands Film Festival knaagde er iets aan hem. Eigenlijk wilde hij er geen verslag van doen, maar er zelf deel van uitmaken. Daarom begon hij een opleiding aan de New York Film Academy. Daar werd hij ook toevallig gevraagd om opnames te maken bij een toneelstuk. Die opnames bleken goud waard, want er gebeurde van alles. Hij heeft er de documentaire 'Waiting for… BUDD' van gemaakt, die vorige week in première ging tijdens het New York International Film Festival. Voor Fokke ging een droom in vervulling. Inmiddels is hij weer terug en hij was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 12 Nov 2009
SIZE: 4.25 MB
DOWNLOAD EPISODE
Lezing over 'de echte Zwollenaar' bij HCO Zwolle

Een echte Nederlander bestaat niet volgens prinses Maxima. Maar bestaat een echte Zwollenaar? Ben je een Blauwvinger als je in Stadshagen of Zwolle-Zuid woont? Wie spreekt nog het Zwolse dialect en welke rol speelt taal? Allemaal vragen waar Jan van de Wetering onderzoek naar gedaan heeft. Vanavond geeft hij het antwoord tijdens een lezing in het Historisch Centrum Overijssel. De lezing is onderdeel van de lezingenreeks ‘Historische Avonden’ over de geschiedenis van Zwolle. Jan van de Wetering was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 11 Nov 2009
SIZE: 7.03 MB
DOWNLOAD EPISODE
Sinterklaas opent SinterklaasRadio.nl op internet

Sinterklaas is onderweg naar Nederland voor de landelijke inkomst in Schiedam aanstaande zaterdag. Alles wat er rond Sinterklaas gebeurt is al jaren te volgen via speciale Sinterklaasjournaals op televisie. Maar vanaf vandaag is er ook SinterklaasRadio. Het is een internetstation met vooral heel veel Sinterklaasmuziek. En behalve op internet willen de initiatiefnemers ook drie dagen uitzenden vanaf de Oude Markt in Enschede op 3, 4 en 5 december, onder meer om geld in te zamelen voor Villa Pardoes. Tijdens Het Overijssels Hart waren de initiatiefnemers te gast en gaf Sinterklaas het startsein voor SinterklaasRadio.

DATE: Tue, 10 Nov 2009
SIZE: 4.74 MB
DOWNLOAD EPISODE
Wielrenners fietsen Tour de Rwanda 2009 in Afrika

De Tour de France is de grootste en bekendste wielerwedstrijd ter wereld. Iedere wielrenner wil daar graag aan meedoen. Maar behalve Frankrijk zijn er veel meer landen met een eigen tour. Bijvoorbeeld Rwanda. Volgende week gaat de Tour of Rwanda 2009 van start. Belangrijk doel van de wedstrijd is om de buitenwereld te laten zien dat Rwanda weer op de goede weg is na de verschrikkingen uit de jaren 90. Aan de Tour van Rwanda doen twee wielrenners uit Overijssel mee. Thijs Poelstra uit Tubbergen en Dirk Oude Ophuis uit Denekamp. Dirk was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 09 Nov 2009
SIZE: 4.96 MB
DOWNLOAD EPISODE
20 jaar na de val van de Berlijnse Muur in 1989

Precies twintig jaar geleden was een bijzondere dag in de geschiedenis. In de nacht van 9 op 10 november 1989 viel de Berlijnse Muur. Jarenlang was de muur een scheiding tussen Oost en West en stonden Rusland en Amerika aan beide kanten van de muur lijnrecht tegenover elkaar. De val van de muur was dan ook van groot historisch belang. Ank Buursen uit Haaksbergen was die dag in Berlijn en maakte de val van de muur van dichtbij mee. Ingeborgh Kiers uit Steenwijk werd op die dag geboren. Zij mag daarom deze week samen met 88 andere twintigjarigen uit Europa naar Brussel. Beide waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 06 Nov 2009
SIZE: 5.24 MB
DOWNLOAD EPISODE
Dunya Enschede 100ste soroptimistclub in Nederland

Soroptimisten zijn vakvrouwen die zich inzetten om de positie van vrouwen en kinderen te verbeteren. Ze zijn verenigd in clubs over de hele wereld. Vorige week werd in Enschede de honderdste soroptimistclub van Nederland officieel opgericht. De naam van de club is Dunya en de club bestaat uit 22 vrouwen. Behalve dat het de honderdste van Nederland is, is het ook bijzonder dat de club voor meer dan de helft bestaat uit vrouwen die niet van Nederlandse afkomst zijn. Twee vrouwen van soroptimistclub Dunya waren te gast tijdens Het Overijssels Hart: Marleen Abbes en Somaya Benallouch.

DATE: Thu, 05 Nov 2009
SIZE: 4.92 MB
DOWNLOAD EPISODE
Wandeling Walk4Brains Deventer tegen hersentumoren

Wandelen om aandacht te vragen voor bestrijding van hersentumoren. Dat gebeurt de komende tijd op verschillende plekken in Nederland op initiatief van de stichting Stop Hersentumoren. Zaterdag is zo’n zogenoemde Walk4Brains wandeling in Deventer. Die wandeling wordt georganiseerd door Dick en Jannie Sweitser. Zij verloren vorig jaar hun kleindochter Thalia aan een hersentumor. Volgens de stichting Stop Hersentumoren hebben kankerbestrijdingsorganisaties te weinig aandacht voor hersentumoren. Daarom gaat de opbrengst van de wandeltochten dan ook naar die stichting. Mevrouw Sweitser was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 04 Nov 2009
SIZE: 4.62 MB
DOWNLOAD EPISODE
Team Lasaulec rijdt Amsterdam Dakar Challenge 2009

7000 kilometer rijden van Amsterdam naar Dakar met een auto die niet meer gekost heeft dan 500 euro, zonder technische ondersteuning. Dat is de uitdaging waar elk jaar weer tientallen teams uit heel Nederland aan beginnen met de Amsterdam-Dakar Challenge. Dit jaar alweer voor de zesde keer. Eén van de teams die dit jaar meedoen is het team Lasaulec uit Zwolle. Het team bestaat uit de familieleden Kevin en Hilko Prak en Patrick Marsman. Ze rijden voor een stichting die zich inzet voor beter onderwijs in Gambia. Hilko Prak en Patrick Marsman waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 03 Nov 2009
SIZE: 4.92 MB
DOWNLOAD EPISODE
Fietsen van Rome naar Mekka voor vrede

Fietsen van Rome naar Mekka. Dat hebben 25 fietsers afgelopen maand gedaan via een oude pelgrimsroute tussen beide steden. Rome is een belangrijke stad voor het Christendom en Mekka is de belangrijkste stad voor de islam. De achterliggende gedachte van de fietstocht was dan ook een brug te slaan tussen de twee geloven. En tegelijkertijd is er ook geld opgehaald voor kansarme kinderen in het Midden-Oosten en Afghanistan. Eén van de fietsers is Herman Brandwacht uit Dalfsen. Hij was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 02 Nov 2009
SIZE: 6.36 MB
DOWNLOAD EPISODE
Nieuwe cd van zanger Thomas Berge is uit

'Kon ik maar even bij je zijn' is de titel van de nieuwe cd van zanger Thomas Berge uit Haaksbergen. Het is de titel van een nummer 1-hit van Gordon uit 1991, maar ook van de eerste nummer 1-hit van Thomas Berge. Een paar maanden geleden bracht hij het nummer zelf uit, nadat hij het had gezongen in het televisieprogramma 'De beste zangers van Nederland'. Maar op de cd staan verder alleen maar eigen nummers als 'Ieder moment', 'Ik vertrouw je niet meer', 'Niets houdt me tegen' en 'Te laat'. Thomas Berge was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 29 Oct 2009
SIZE: 7.77 MB
DOWNLOAD EPISODE
Nederlans Leest Oeroeg 2009 ook in Zwolle

Het boek Oeroeg van Hella Haasse. Dat is het boek dat dit jaar wordt gelezen tijdens de actie 'Nederland Leest'. De roman uit 1948 gaat over een verloren vriendschap en interculturele verschillen in een Indische setting. Tot en met 20 november is het de bedoeling dat zoveel mogelijk Nederlanders het boek lezen en er gezamenlijk over praten. Bibliotheken in Nederland delen daarom gratis exemplaren van de boeken uit. Ook zijn er in het hele land allerlei activiteiten georganiseerd. Tijdens Het Overijessels Hart was Corine Staal van de Bibliotheek in Zwolle te gast.

DATE: Wed, 28 Oct 2009
SIZE: 6.49 MB
DOWNLOAD EPISODE
Tentoonstelling over Sinterklaas in Sassenpoort

Het is bijna november en de feestdagen komen er alweer aan. De feestverlichting hangt op de meeste plekken en d’r is alweer volop chocoladeletters, pepernoten en marsepein te krijgen. Zwolle wil zich meer en meer profileren als Sinterklaasstad. Daarom is er in de Sassenpoort vanaf volgende week een tentoonstelling te zien over de Sinterklaastraditie in Nederland. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Sinterklaasmuseum in Zwolle. Tijdens Het Overijssels Hart was initiatiefnemer Meine Boonstra van het museum te gast.

DATE: Tue, 27 Oct 2009
SIZE: 7.37 MB
DOWNLOAD EPISODE
Boek over 125 jaar geschiedenis Royal Huisman

Het begon allemaal in 1884. Jan Jans Huisman werd botenbouwer en bouwde in Ronduite in de Wieden een werkplaats. In de werkplaats werden eenvoudige houten werk- en vissersboten gebouwd. Hij had er toen nog geen idee van dat die werkplaats het begin was van wat tegenwoordig bekend staat als Royal Huisman Shipyard. Inmiddels is het bedrijf in Vollenhove van de vijfde generatie Huisman en behoort de werf tot de wereldtop van werven die zeer exclusieve custom zeiljachten maken. De 125-jarige geschiedenis van de werf is nu beschreven in een boek. 'Royal Huisman 125 jaar'. Tijdens Het Overijssels Hart was directeur Bert Loof te gast.

DATE: Mon, 26 Oct 2009
SIZE: 7.52 MB
DOWNLOAD EPISODE
5 keer kerkdienst in Twente met gospels van Elvis

Elvis Presley kreeg de bijnaam 'King of Rock 'n' Roll'. En ook na zijn dood is zijn muziek altijd populair gebleven. Wie aan Elvis denkt, denkt al snel hoe hij ten onder ging aan drank en pillen. Maar hij had ook een andere kant, die veel minder bekend is. Hij zong graag gospels en trad geregeld op in kerken. Arjen van der Spek en Jan Getkate hebben nu het initiatief genomen om met gospels van Elvis een speciale kerkdienst te maken. 'Sing 2 the King' is de titel van de dienst. Op vijf plekken wordt de dienst gehouden: In Rijssen, Holten, Vroomshoop, Wierden en Enter. Initiatiefnemer Arjen van der Spek was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 23 Oct 2009
SIZE: 4.65 MB
DOWNLOAD EPISODE
Twents team klaar voor World Solar Challenge 2009

Na meer dan een jaar van voorbereidingen is het dan eindelijk bijna zover voor het Solar Team Twente: De start van de World Solar Challenge in Australië. Een race van 3000 kilometer van Noord- naar Zuid-Australië voor auto’s op zonne-energie. Morgen is de kwalificatie waarbij bepaald wordt in welke volgorde de teams vertrekken en zondag is de start in Darwin. De 18 teamleden van het Solar Team Twente doen mee met hun zelfgemaakte zonne-auto 21Revolution. Het is de derde keer dat een team uit Twente meedoet. Tijdens Het Overijssels Hart belde ik met teamlid Marit Lintsen.

DATE: Thu, 22 Oct 2009
SIZE: 4.51 MB
DOWNLOAD EPISODE
Wint Hanneke Bosman Beste Zorgidee van Nederland?

De 'Dit-ben-ik-kaart'. Dat is het idee van Hanneke Bosman waarmee ze genomineerd is voor 'Het Beste Zorgidee van Nederland 2009', een wedstrijd van Zorgverzekeraar ONVZ. Hanneke werkt als groepsleider bij 't Bouwhuis in Enschede. Haar idee is om een kaart te maken voor mensen met een verstandelijke beperking waar precies op staat wie ze zijn. Dankzij zo’n kaart weten zorgverleners meteen wie ze voor zich hebben en waar ze rekening mee moeten houden. Het idee is één van de drie genomineerden en maakt kans op tienduizend euro. Hanneke Bosman was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 21 Oct 2009
SIZE: 4.90 MB
DOWNLOAD EPISODE
SingleCafé voor alleenstaanden in Overijssel

Alleenstaande vijfendertigplussers die op zoek zijn naar een relatie opgelet! In Enschede, Zwolle en Deventer wordt binnenkort het eerste SingleCafé gehouden. Het doel is om singles op een informele manier met elkaar in contact te brengen. Het SingleCafé is een initiatief van Petra Haarman. Het eerste SingleCafé in Arnhem vier maanden geleden was zo’n succes dat ze er nu mee doorgaat in Overijssel. Zondag in Enschede en volgende week ook in Zwolle en Deventer. Petra was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 20 Oct 2009
SIZE: 4.70 MB
DOWNLOAD EPISODE
Trappenlooprace Enschede NK Trappenloop 2009

Het snelst alle trappen van de 90 meter hoge Alphatoren in Enschede beklimmen. Dat is de opdracht voor het NK Trappenloop in Enschede volgende week zondag. De trappenlooprace wordt voor de tweede keer georganiseerd door de Triathlon Club Twente, maar het is voor de eerste keer een heus Nederlands Kampioenschap. Degene die de 450 traptreden het snelst oploopt wint. Inschrijven kan deze week nog. De opbrengst gaat naar stichting de Springplank voor gehandicapte sporters. Tijdens Het Overijssels Hart waren organisator Marcel van den Boogaard en deelnemer Cian te gast.

DATE: Mon, 19 Oct 2009
SIZE: 4.72 MB
DOWNLOAD EPISODE
Daan Jonkers in finale LEGO Technic-wedstrijd

Wie is het handigst met technische LEGO? Daar draait het deze week om bij de finale van de LEGO Technic-wedstrijd tijdens LEGO World in de IJsselhallen in Zwolle. Uit het hele land hebben zich deelnemers aangemeld. Designers van LEGO Technic hebben twaalf winnaars uitgekozen, eentje per provincie. De 14-jarige Daan Jonkers uit Oldenzaal is de Overijsselse winnaar. Hij doet zaterdag mee aan de Grote Bouwfinale waarin hij in twee uur tijd een zo creatief en origineel mogelijk bouwwerk moet maken. Daan was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 16 Oct 2009
SIZE: 4.67 MB
DOWNLOAD EPISODE
Honza Filipi uit Hengelo Mister Nederland 2009

Zonder grote verkiezing en zonder dat iemand het wist heeft Nederland sinds kort een Mister Nederland. Het is de 26-jarige Honza Filipi uit Hengelo. Hij is uitgekozen door Kim Kötter die sinds kort alle licenties heeft voor de grote Miss-verkiezingen in Nederland. Een Mister Nederland was er nog niet, maar nu dus wel. Hij mag in maart naar Zuid-Korea om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Mister World-verkiezing. Honza Filipi was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 15 Oct 2009
SIZE: 3.80 MB
DOWNLOAD EPISODE
Solarteam Twente test zonne-auto in Australië

Na ruim een jaar van voorbereidingen komt het moment van de waarheid voor het Solarteam Twente steeds dichterbij. Over anderhalve week begint in Australië de World Solar Challenge. Dat is een tweejaarlijkse race voor auto’s op zonne-energie van Noord- naar Zuid-Australië. Het team van studenten van de Universiteit Twente en de Saxion Hogescholen heeft een eigen auto ontworpen: De 21revolution. Inmiddels is het team al ongeveer een maand in Darwin om zich voor te bereiden op de wedstrijd en allerlei tests te doen. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik met teamleider Tim Plattel.

DATE: Wed, 14 Oct 2009
SIZE: 4.30 MB
DOWNLOAD EPISODE
Femke Oude Ophuis kandidaat MBO-Uitblinker 2009

Wie wordt gekozen tot MBO-Uitblinker van 2009 en mag zich een jaar lang Landelijke Ambassadeur van het Beroepsonderwijs noemen? Dat wordt morgen bekend. De verkiezing is een initiatief van de MBO Raad. Vijftig MBO-ers uit heel Nederland zijn kandidaat voor de titel. Vijf daarvan voor Overijssel. Femke Oude Ophuis uit Hengelo is één van die vijf. Ze volgde de opleiding 'Sport- en bewegingscoördinator' op het ROC van Twente in Enschede. Tot twaalf uur kan er nog op de kandidaten worden gestemd via internet. Femke was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 13 Oct 2009
SIZE: 5.14 MB
DOWNLOAD EPISODE
Stichting helpt Nederlandse gevangenen in Peru

Iedereen kent de beelden op televisie van de buitenlandse gevangenissen waar gevangenen vastzitten in erbarmelijke omstandigheden. De 19-jarige Jasper Bloemendal uit Enter heeft met eigen ogen gezien hoe Nederlandse gevangenen zitten opgesloten in smerige, overbevolkte cellen in Peru. Hij trekt zich het lot van de gevangenen aan en is onder de indruk van wat hij heeft gezien. Daarom heeft hij nu zelf de stichting 'Nederlandse Gevangen in Peru' opgericht en wil hij terug naar het land om iets voor de gevangenen te doen. Jasper was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 12 Oct 2009
SIZE: 5.43 MB
DOWNLOAD EPISODE
Africlowns Zwolle geven kinderen Afrika plezier

Wat de CliniClowns in Nederland in ziekenhuizen doen, wil Willem Hans Elbrecht uit Zwolle in Afrika doen met de Africlowns. Lachen is gezond en door plezier te maken vergeet je vaak even alle zorgen die je hebt. Dat geldt voor zieke kinderen in Nederland, maar net zo goed voor kinderen in Afrika. Volgende week zijn vier clowns van de stichting Africlowns in Zuid-Afrika om op te treden voor kinderen in weeshuizen, scholen en townships in de regio Johannesburg/Pretoria. Tijdens Het Overijssels Hart was Peter Vrinds te gast. Hij is één van de clowns die meegaan.

DATE: Fri, 11 Sep 2009
SIZE: 4.94 MB
DOWNLOAD EPISODE
Wie wordt 'Dagbladbezorger van het Jaar 2009'?

Ze zijn al gekozen tot beste dagbladbezorger van Overijssel: Bill MacFarlane uit Olst in de categorie senior en Elco Winter uit Zwartsluis in de categorie junior. En daarom zijn ze nu ook in de race voor de landelijke titel 'Dagbladbezorger van het Jaar 2009'. Om in aanmerking te komen voor de titel moet je uiteraard de krant op tijd bezorgen, een grote inzet tonen en zelf voor vervanging zorgen als dat nodig is. Publiek kan via internet op hun favoriete dagbladbezorger stemmen. Dat aantal stemmen in combinatie met de stemmen van de jury bepaalt wie de winnaar wordt. De Overijsselse winnaars Winter en MacFarlane waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 10 Sep 2009
SIZE: 5.72 MB
DOWNLOAD EPISODE
Team fietst op mountainbike Duchenne Heroes 2009

Voor de vierde keer wordt volgende week de mountainbiketocht Duchenne Heroes verreden. 300 deelnemers fietsers doe mee aan de zwaarste mountainbiketocht van Nederland. In 7 dagen fietsen ze 700 kilometer door vier landen. De start is in Luxemburg, de finish is in Venray. De opbrengst van de tocht gaat naar onderzoek naar de spierziekte Duchenne spierdystrofie. En het gaat om heel veel geld, want op dit moment staat de teller al op meer dan 800-duizend euro. Tijdens Het Overijssels Hart waren twee deelnemers uit Overijssel te gast: Arjen Bijlsma en Frank Maasdam uit Enschede.

DATE: Wed, 09 Sep 2009
SIZE: 4.28 MB
DOWNLOAD EPISODE
Robin de Groot 9 jaar op bijzondere datum 9-9-9

Sinds de eeuwwisseling zijn er al heel wat bijzondere data geweest. 2-2-2 bijvoorbeeld, de datum waarop prins Willem-Alexander en prinses Maxima zijn getrouwd. Vandaag is weer zo’n bijzondere datum 9-9-9. En opnieuw is het weer een populaire trouwdatum waardoor het op verschillende gemeentehuizen vandaag wat drukker is dan normaal. Robin de Groot uit Zwolle trouwt vandaag niet, maar het is toch een bijzondere dag voor haar, ze is namelijk jarig! En ze is ook nog eens 9 jaar geworden. 9 op 9-9-9 dus. Robin was samen met haar moeder te gast.

DATE: Tue, 08 Sep 2009
SIZE: 5.21 MB
DOWNLOAD EPISODE
Benefietgala 'So You Wanna Be a Pink Model' 2009

'So You Wanna Be a Pink Model' is de titel van een bijzonder benefietgala dat vrijdag wordt gehouden in De Koperen Hoogte in De Lichtmis. Het initiatief komt van fotografe Monica Alfing uit Zwolle. Ze bedacht vorig jaar dat ze een tentoonstelling wilde maken met foto’s van vrouwen die borstkanker hebben gehad. Maar toen de foto's klaar waren ging het verder. Inmiddels is het uitgegroeid tot een groot benefietgala met een catwalkshow, muziek en dans. De opbrengst gaat naar Pink Ribbon. Monica Alfing was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 07 Sep 2009
SIZE: 5.16 MB
DOWNLOAD EPISODE
Tour d'IJsselmeer in 2009 na 10 jaar weer gefietst

Tot tien jaar geleden was het een begrip in Nederland: De fietstoertocht 'Tour d'IJsselmeer'. Op het hoogtepunt fietsten er wel duizend deelnemers mee. De route is 275 kilometer lang en gaat, zoals de naam al zegt, rond het IJsselmeer. Maar in 1999 kwam er een einde aan de toertocht. Gerton Haasjes uit Zwolle heeft nu het initiatief genomen om de tocht nieuw leven in te blazen. In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt in Zwolle om drie uur het startschot gegeven voor de eerste 'Tour d'IJsselmeer' sinds tien jaar. Gerton Haasjes was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 04 Sep 2009
SIZE: 7.11 MB
DOWNLOAD EPISODE
Sandra van Megen in theater met 'Een nieuwe liefde'

Sandra van Megen komt uit een muzikaal gezin. Ze is de dochter van het voormalige zangduo Gert en Hermien Timmerman en trad zelf jarenlang op met haar zus Sheila. De laatste jaren zingt ze solo. En niet onverdienstelijk. In 2007 won ze het Concours de la Chanson Alliance Francaise. En nu heeft ze een eigen theaterprogramma: 'Een nieuwe liefde'. Morgen speelt ze dat programma in Stadstheater De Bond in Oldenzaal. Het programma is samengesteld door tekstschrijver Rob Chrispijn die veel liedjes heeft geschreven voor onder anderen Liesbeth List en Herman van Veen. Sandra was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 03 Sep 2009
SIZE: 5.39 MB
DOWNLOAD EPISODE
Wandeltocht Nije Loop voor Leven voor Nije Hoeve

In Nederland bestaan heel veel verschillende wandeltochten voor een goed doel. In Overijssel bestond zo'n tocht nog niet. Komend weekend komt daar verandering in. Dan is de eerste Nije Loop voor Leven. De deelnemers kunnen vier afstanden lopen: 5, 10, 15 en 20 kilometer. De start en de finish van de wandeling is bij Go Planet Park in Enschede. De wandeling is een initiatief van de Nije Stichting in Hengelo. De stichting zet zich in voor kankerpatiënten, ex-kankerpatiënten en familieleden. De opbrengst van de wandeltocht gaat naar de Nije Hoeve. Dat wordt een welness-hoeve voor iedereen die kanker heeft of kanker heeft gehad. Oprichtster Debby Nijenhuis was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 02 Sep 2009
SIZE: 4.71 MB
DOWNLOAD EPISODE
Reis ambassadeurs Twente stichting Help Burundi

De bevolking van Burundi helpen door geld en goederen in te zamelen, maar vooral door de lokale bevolking zelfredzaam te maken. Dat is het doel van de stichting Help Burundi. De stichting is een paar jaar geleden opgericht door een aantal enthousiaste vrijwilligers in Twente. Deze week vertrekken zeventien ambassadeurs van de stichting naar het land voor een reis van 8 dagen. Tijdens de reis bezoeken ze allerlei projecten die met hulp van de stichting zijn opgezet. Tijdens Het Overijssels Hart waren Henk ter Braak en Toon Heupink van de stichting te gast.

DATE: Tue, 01 Sep 2009
SIZE: 5.96 MB
DOWNLOAD EPISODE
VliegGarantiePlan voor leden Modelvliegclub Losser

Modelvliegclub Losser is sinds de verhuizing naar een nieuw terrein flink wat leden kwijtgeraakt. Dat heeft alles te maken met het feit dat de club op het nieuwe terrein voorlopig alleen met stille vliegtuigjes mag vliegen en niet met vliegtuigen met een benzinemotor. Dat komt omdat omwonenden van het nieuwe terrein hebben geklaagd over overlast. Om nieuwe leden te werven heeft de club zelf iets bedacht: het VliegGarantiePlan. De club garandeert nieuwe modelvliegers dat ze binnen één vliegseizoen zelfstandig met een model kunnen vliegen. Tijdens Het Overijssels Hart waren vader en zoon Van Vondel van de club te gast.

DATE: Mon, 31 Aug 2009
SIZE: 5.45 MB
DOWNLOAD EPISODE
Sasja van der Meer naar EK Beachtennis 2009 Italië

Beachtennis is in Nederland nog een relatief onbekende sport. Het is een kruising tussen beachvolleybal en tennis. Het komt uit Amerika en Brazilië waar de sport is ontstaan in de jaren zeventig. Uiteindelijk is de sport ook overgewaaid naar Europa waar het vooral populair is in landen als Frankrijk en Italië. Sasja van der Meer uit Enschede is samen met Eline Veder uit De Bilt Nederlands Kampioen damesdubbel. Het komend weekend doet ze daarom mee aan het Europees Kampioenschap Beachtennis op Sardinië. Sasja was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 28 Aug 2009
SIZE: 4.46 MB
DOWNLOAD EPISODE
Leden Motive fietsen Etapastour 2009 voor MS Fonds

De Etapastour is de enige bourgondische fietstocht van Nederland. De deelnemers fietsen een route van 45 of 105 kilometer en eindigen bij een tapasrestaurant. De opbrengst gaat naar een goed doel. Dit jaar is dat het MS-fonds. Om die reden heeft Lotte Viet uit Nijverdal besloten om mee te doen, samen met de leden van haar dansteam Motive uit Almelo. Lotte he geft een familielid met Multiple Sclerose en heeft al vaker acties gehouden om geld voor het MS-fonds in te zamelen. Twee van de teamleden die meefietsen waren te gast: Annoek Steenhagen en Jolise 't Mannetje.

DATE: Thu, 27 Aug 2009
SIZE: 4.65 MB
DOWNLOAD EPISODE
Elfdorpentocht met 200 oude tractoren in Albergen

Friesland heeft de Elfstedentocht, in Overijssel hebben we de Elfdorpentocht. Maar waar de Elfstedentocht bijna nooit doorgaat, gaat de Elfdorpentocht altijd door. Zeven jaar geleden werd de tocht voor het eerst verreden op initiatief van De oude trekker club Albergen. Met oude tractoren wordt een route gereden langs elf dorpen in de gemeente Tubbergen. Deden er het eerste jaar zo’n 45 oude tractoren mee, nu is er een wachtlijst, omdat de organisatie niet wil dat er meer dan 200 tractoren meedoen. Zaterdag is de Elfdorpentocht weer. Tijdens Het Overijssels Hart waren vader en zoon Wigger van de Elfdorpentocht te gast met een oude tractor.

DATE: Wed, 26 Aug 2009
SIZE: 5.39 MB
DOWNLOAD EPISODE
Handbiker Nicole Schefer finalist Cap Awards 2009

Presentatrice Lucille Werner is al jaren bezig om iets te doen aan de vooroordelen die er bestaan over mensen met een handicap. Ze begon daarom de Lucille Werner Foundation en organiseerde de Mis(s) Verkiezing voor vrouwen met een handicap. Tegenwoordig heet die verkiezing de CAP Awards. Vrijdag worden de awards uitgereikt tijdens een live-uitzending op televisie. Eén van de negen genomineerden is handbikester Nicole Schefer uit Borne. Ze raakte op de middelbare school gehandicapt door een herseninfarct, maar behoort inmiddels tot de nationale top van het handbiken. Ze was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 25 Aug 2009
SIZE: 4.52 MB
DOWNLOAD EPISODE
Thijs en Anne in Nederlands team WorldSkills 2009

Een team van jonge vakmensen uit heel Nederland vertrekt deze week naar Canada om daar mee te doen aan de WorldSkills 2009 in Calgary. Dat zijn de wereldkampioenschappen voor vakkanjers in allerlei verschillende vakgebieden. Van drukken tot metselen en van gastvrouw in de horeca tot tekenen. Het Nederlandse team bestaat uit 28 leden. Twee van de teamleden zijn Anne Hövels en Thijs Oude Breuil van het ROC van Twente. Anne is de beste gastvrouw van Nederland en Thijs is Nederlands Kampioen metselen. Ze waren allebei te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 24 Aug 2009
SIZE: 5.60 MB
DOWNLOAD EPISODE
Recordpoging 'Mentos Geiser' bij Introductie Enschede

Als je Mentos in cola gooit dan begint het te bruisen. Als je een hele rol Mentos in een fles cola gooit dan spuit de cola eruit en krijg je een zogenoemde 'Mentos Geiser'. Tijdens de introductieperiode van de Universiteit Twente en de Saxion Hogeschool in Enschede wordt donderdag een wereldrecordpoging 'Mentos Geiser' gedaan. Maar liefst 2500 colaflessen en rollen Mentos worden daarvoor gebruikt. 2500 fonteinen van vier tot vijf meter hoog moeten er dan tegelijkertijd te zien zijn. Tijdens Het Overijssels Hart waren organisatoren Marjolein Rijksen en Alex Beusink van de Introductie Kommissie 2009 en Thomas van Vliet van Kick-In FM te gast.

DATE: Fri, 21 Aug 2009
SIZE: 4.72 MB
DOWNLOAD EPISODE
Avalon-Chanel op naar finale Miss Universe 2009

In juni werd ze verkozen tot Miss Universe Nederland: Avalon-Chanel Weyzig uit Zwolle. Ze is inmiddels al drie weken op de Bahama's waar ze meedoet aan de finale van de Miss Universe-verkiezing. De finale is komende zondag en komt dus steeds dichterbij. In totaal doen er 85 missen uit net zoveel landen mee aan de verkiezing. Tot nu toe gaat het erg goed met Avalon, ze wordt getipt als mogelijke winnares. Dat zou bijzonder zijn, want de laatste keer dat een Nederlandse miss werd verkozen tot Miss Universe was twintig jaar geleden. Tijdens Het Overijssels Hart belde ik met haar. Ze gaf ook kritiek op een aantal andere missen.

DATE: Thu, 20 Aug 2009
SIZE: 4.12 MB
DOWNLOAD EPISODE
Grolsch iPhone-app meet hoe dronken je bent

Hoe kom je erachter of je te veel hebt gedronken? Als je het echt wilt weten moet je een bloedproef laten doen, maar dat doe je natuurlijk niet zo maar. Bierbrouwer Grolsch in Boekelo heeft een programmatje ontwikkeld waarmee je het zelf kunt testen met je mobiele telefoon. Het is een zogenoemde iPhone-applicatie die gebruikers van een iPhone kunnen downloaden. De telefoon heeft bewegingssensors waarmee gemeten kan worden of je nog een rechte lijn kunt lopen. Tijdens Het Overijssels Hart was Helen ter Huurne van Grolsch te gast om de applicatie uit te proberen.

DATE: Wed, 19 Aug 2009
SIZE: 4.46 MB
DOWNLOAD EPISODE
Tremelo Theun naar WK Air Guitar 2009 in Finland

Voor de tweede keer is het Theun de Jong uit Hengelo gelukt om Nederlands Kampioen Luchtgitaar te worden. Als Tremelo Theun won hij de finale in Paradiso twee maanden geleden. En voor de tweede keer mag hij daarom naar het Wereldkampioenschap Luchtgitaar dat traditioneel wordt gehouden in Finland. De vorige keer was niet echt een succes, maar dit keer wil Theun het beter doen. Vrijdag is de finale van het WK in Finland en Theun staat op het punt om te vertrekken. Hij was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 18 Aug 2009
SIZE: 5.04 MB
DOWNLOAD EPISODE
Ridders en burgemeester Kampen naar Duits Soest

De Duitse partnerstad Soest van Kampen houdt het komend weekend een Middeleeuws spektakel. Met dat feest wordt teruggegrepen naar de vrijheidsstrijd die de stad tussen 1444 en 1449 leverde met de bisschop van Keulen. De burgemeester van Soest heeft de burgemeester van Kampen symbolisch om steun gevraagd. Daarom gaat burgemeester Oosterhof samen met de twee Ridders van de IJssel Wietsche de Jong en Dolf Schinkel naar Soest toe. Ridder Wietsche de Jong was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Mon, 17 Aug 2009
SIZE: 4.59 MB
DOWNLOAD EPISODE
Stijn Oosterholt naar World Transplant Games 2009

Stijn Oosterholt uit Haaksbergen is 15 jaar oud. Hij werd geboren met een nierafwijking en heeft daarom een transplantatienier gekregen toen hij vijf was. Deze week vertrekt hij naar Australië waar hij mee gaat doen aan de World Transplant Games die zaterdag beginnen. Dat is het grootste sportevenement ter wereld voor sporters die een orgaantransplantatie hebben gehad en wordt voor de zeventiende keer gehouden. Meer dan vierduizend sporters uit de hele wereld doen er aan mee. Stijn speelt tafeltennis en maakt deel uit van het Nederlandse tafeltennisteam. Hij was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 14 Aug 2009
SIZE: 6.18 MB
DOWNLOAD EPISODE
Versie Thomas Berge 'Kon ik maar even bij je zijn'

Terug van vakantie uit Salou bleek dat zanger Thomas Berge uit Haaksbergen in Spanje besmet was geraakt met de Mexicaanse griep. Hij heeft de eer dat hij de eerste bekende Nederlander is die het virus heeft opgelopen. Maar inmiddels is hij weer beter. En hij is ook meteen druk aan het werk gegaan. Want Thomas gaat de hit 'Kon ik maar even bij je zijn' van Gordon opnieuw uitbrengen. Hij zong het liedje tijdens het tv-programma ‘De beste zangers van Nederland’ van de TROS waarin zes Nederlandse zangers liedjes van elkaar zingen. Toen Thomas de hit van Gordon zong klonk dat zo goed, dat Thomas het nummer nu zelf uitbrengt. Thomas was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 13 Aug 2009
SIZE: 5.10 MB
DOWNLOAD EPISODE
Houthakkers strijden om plek WK Houthakken 2009

Welke houthakker mag voor Nederland naar het Wereldkampioenschap houthakken in Zwitserland? Daar draait het komend weekend om tijdens het Benelux STIHL Timbersports kampioenschap in Lier in België. 18 sporthouthakkers uit Nederland, België en Luxemburg maken in de zes bijl- en zaagdisciplines uit wie de beste is. Houthakkerswedstrijden zijn in landen als Canada, Australië en Amerika al heel lang traditie en in Europa worden de wedstrijden ook steeds populairder. Twee van de deelnemers komen uit Overijssel: Rik van Drielen en John van Kampen. Ze waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 12 Aug 2009
SIZE: 5.23 MB
DOWNLOAD EPISODE
Bouw 21Revolution voor Solar Challenge op schema

Over ruim twee maanden is het zover. Dan begint in Darwin in Australië de World Solar Challenge, een wedstrijd voor auto’s op zonne-energie van Noord- naar Zuid-Australië. Teams uit de hele wereld doen er aan mee. Eén van die teams is het Solar Team Twente, met studenten van de Universiteit Twente en de Saxion Hogeschool. Ze hebben de auto 21Revolution gemaakt. Door een kleine tegenslag is er wat vertraging gekomen in de voorbereidingen, maar het team heeft er nog steeds het volst vertrouwen in dat de auto op tijd af komt. Teamleden Haico Stegink en Marit Lintsen waren te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 11 Aug 2009
SIZE: 5.57 MB
DOWNLOAD EPISODE
Team uit Twente bij Social Inclusion Games 2009

De Social Inclusion Games zijn de Olympische Spelen voor dak- en thuislozen. Volgende week wordt het sportevenement gehouden in Odense in Denemarken. Meer dan duizend sporters uit allerlei verschillende landen doen er aan mee. Het enige team uit Nederland dat meedoet is het team van Humanitas Onder Dak Twente. 14 dak- en thuislozen die door Humanitas Onder Dak worden geholpen maken deel uit van het team. Voor de teamleden is het een bijzondere ervaring, omdat de meeste leden zelden in het buitenland komen. Tijdens Het Overijssels Hart was Ine Klumper van Humanitas Onder Dak Twente te gast, samen met drie van de teamleden.

DATE: Mon, 10 Aug 2009
SIZE: 5.13 MB
DOWNLOAD EPISODE
Concord Pipe Band Hengelo naar WK 2009 in Glasgow

Schotland is het land van oorsprong van de zogenoemde pipe bands, oftewel doedelzakbands. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het wereldkampioenschap voor pipe bands wordt gehouden in één van de belangrijkste steden van Schotland: Glasgow. Zaterdag beginnen de World Pipe Band Championships. Pipe bands uit maar liefst zestien verschillende landen doen er aan mee, maar de meeste komen uiteraard uit Schotland zelf. Tussen al die deelnemers zit ook een deelnemer uit Overijssel: De Concord Pipe Band uit Hengelo. Tijdens Het Overijssels Hart waren Tom Morskieft en Joeri Besnyoi van de band te gast.

DATE: Fri, 07 Aug 2009
SIZE: 4.81 MB
DOWNLOAD EPISODE
Elfers en Minnema uit Dalfsen ereburger Roemenië

Roemenië werd in 2005 getroffen door zware overstromingen. Eén van de gemeenten waar grote schade werd veroorzaakt is Comanesti. De gemeente Dalfsen is samen met de stichting Dalfsen Helpt Oost-Europa meteen een actie begonnen om te helpen. Met humanitaire hulp, maar door zaden op te sturen voor herstel van moestuinen en het uitvoeren van een boomplantproject om erosie tegen te gaan. Comanesti is zo dankbaar dat burgemeester Elfers en voorzitter Minnema van Dalfsen Helpt Oost-Europa morgen tot ereburger worden benoemd. Tijdens Het Overijssels Hart belde ik met ze.

DATE: Thu, 06 Aug 2009
SIZE: 4.82 MB
DOWNLOAD EPISODE
Ezelopvang Donkey Sanctuary Bonaire in geldnood

Anderhalf jaar geleden verhuisde ze van Borne naar Bonaire: Marion Jeursen. Ze werkt er mee bij de ezelopvang Donkey Sanctuary Bonaire. Daar worden meer dan vierhonderd ezels opgevangen. Bewoners van Bonaire geven niets om ezels en hebben er vaak zelfs een hekel aan. Daarnaast leven er op het eiland nog meer dan honderd wilde ezels. Ezels die hulp nodig hebben worden opgevangen. Maar de opvang zit in geldnood. Dat heeft alles te maken met een gedwongen verhuizing omdat het eiland aan strengere regels moet voldoen. Tijdens Het Overijssels Hart sprak ik met Marion Jeursen.

DATE: Wed, 05 Aug 2009
SIZE: 4.65 MB
DOWNLOAD EPISODE
Ontwerpwedstrijden via website 'ontwerpen-voor-geld'

Wat doe je als je een nieuwe huisstijl, een website of een logo wilt? De meeste mensen gaan dan via internet op zoek naar een ontwerper. Maar het kan ook anders. Roel Masselink uit Oldenzaal heeft de website “Ontwerpen voor geld” bedacht. Het idee is dat bedrijven via de website ontwerpwedstrijden kunnen uitschrijven en ontwerpers aan die wedstrijden kunnen meedoen. De winnaar krijgt de opdracht. Sinds de start is de website een groot succes en inmiddels is de eerste wedstrijd gespeeld. Roel Masselink was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Tue, 04 Aug 2009
SIZE: 5.05 MB
DOWNLOAD EPISODE
Fotowedstrijd Landschappen zoekt foto voor op bus

Gezocht: Mooie foto’s van het landschap in Overijssel. Landschap Overijssel heeft samen met de elf andere Landschappen in Nederland een fotowedstrijd georganiseerd. De mooiste foto uit één van de terreinen van de provinciale Landschappen komt uiteindelijk in groot formaat op stads- en streekbussen in de provincie. In Overijssel mogen bijvoorbeeld foto’s gemaakt worden in Het Reestdal, op De Lemelerberg of van De Doorbraak bij Almelo. Tijdens Het Overijssels Hart was Liedewijde Tielbeek van Landschap Overijssel te gast.

DATE: Mon, 03 Aug 2009
SIZE: 5.20 MB
DOWNLOAD EPISODE
Recordpoging met t-shirts en zwaarste dominosteen

Stefan Schöppers uit Holten heeft iets met records. Acht keer organiseerde hij een eigen dominorecordpoging in Holten. Toen hij besloot om daarmee te stoppen organiseerde hij vorig jaar een recordpoging met het omgooien van dvd-hoezen. En ook dit jaar heeft hij weer een recordpoging bedacht. Eigenlijk zijn het er twee in één. Hij probeert vrijdag de grootste dominosteen ter wereld om te laten vallen en hij probeert 300 t-shirts aan te trekken. De grootste dominosteen weegt ruim 450 kilo. Stefan Schöppers was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Fri, 31 Jul 2009
SIZE: 4.77 MB
DOWNLOAD EPISODE
Archeoloog zoekt vrijwilligers voor lijmen scherven

Maar liefst veertig volle dozen zijn er nog met materiaal dat is gevonden bij het uitgraven van de grachten van het Huis Hengelo in 1995. Het oude kasteel werd al in 1821 gesloopt, maar pas toen het terrein een paar jaar geleden opnieuw werd ontwikkeld is er bodemonderzoek gedaan. Archeoloog Mark Komen heeft er zijn handen vol aan om alles uit te zoeken en scherven aan elkaar te lijmen. Maar alleen redt hij het niet. Daarom is hij op zoek naar vrijwilligers die hem daarbij willen helpen. Mark Komen was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Thu, 30 Jul 2009
SIZE: 6.36 MB
DOWNLOAD EPISODE
Diet geeft met 3 musici muzieklessen in Indonesië

Muziekles geven in Indonesië. Dat zijn vier musici uit Overijssel aan het doen. Het zijn een pianist, een gitariste, een slagwerker en Diet Gerritsen. Zij is natuurlijk vooral bekend als Fenna Wildspieker uit de serie Van Jonge Leu en Oale Groond. Maar in het dagelijks leven is ze sopraan bij de Nationale Reisopera en leidt ze het multiculturele koor Intervocaal. Eén van de leden van het koor heeft in Indonesië gewoond en heeft de reis georganiseerd. Tijdens de reis geven de musici muzieklessen op universiteiten. Tijdens Het Overijssels Hart belde ik met Diet Gerritsen.

DATE: Wed, 29 Jul 2009
SIZE: 5.31 MB
DOWNLOAD EPISODE
Festival Tuin der Lusten Olst zoekt leen-caravans

De Tuin der Lusten is de titel van een bekend schilderij van Jeroen Bosch. Maar het is ook de naam van een theaterproject dat sinds 2006 op verschillende landgoederen in Overijssel wordt gedaan. Dit jaar twee keer: Op landgoed De Haere in Olst en landgoed Den Berg in Dalfsen. Het festival is in Olst van 20 tot en met 23 augustus. In totaal worden daar dan negen circus- en bewegingsvoorstellingen gegeven. Maar daarvoor is de organisatie op zoek naar caravans. De caravans worden gebruikt om de artiesten een slaapplek te geven. Tijdens Het Overijssels Hart was organisator Casper de Vries te gast.

DATE: Tue, 28 Jul 2009
SIZE: 4.62 MB
DOWNLOAD EPISODE
Driving Dutchmen rijden in 4x4 naar Nepal

Een jaar geleden waren drie studenten uit Enschede in Nepal om mee te werken aan de bouw van het milieuvriendelijke dorp Hamro Gaun. In oktober wordt dat dorp officieel geopend. En daar willen de studenten natuurlijk bij zijn. Het snelst is om gewoon met het vliegtuig te gaan, maar dat doen de studenten niet. Ze gaan met de auto. Niet via een georganiseerde reis, maar op eigen gelegenheid met een terreinwagen: De Driving Dutchmen noemen ze zichzelf. Met de tocht zamelen ze meteen ook geld in voor het milieuvriendelijke dorp. Twee van de studenten waren te gast: Maarten Jan Oskam en Anna Janneke Salverda.

DATE: Mon, 27 Jul 2009
SIZE: 5.00 MB
DOWNLOAD EPISODE
Fietstocht Martijn van den Burg naar Istanboel

Per dag ongeveer 100 kilometer fietsen en dan vier weken achter elkaar. Dat heeft buschauffeur Martijn van der Burg uit Hengelo de afgelopen weken gedaan. Op 2 juli vertrok hij vanuit Hengelo en morgen hoopt hij zijn einddoel te bereiken en aan te komen in Istanboel in Turkije. Dan heeft hij in totaal zo’n 2800 kilometer gefietst. Slaapplaatsen heeft hij onderweg zelf nog geregeld. Met de fietstocht zamelt hij geld in voor de Brandwondenstichting. Tijdens Het Overijssels Hart belde ik met Martijn.

DATE: Fri, 24 Jul 2009
SIZE: 5.09 MB
DOWNLOAD EPISODE
Daventre Portu roeit Karelia-Soutu in Finland

Leden van sloeproeivereniging Daventre Portu in Deventer staan op het punt van vertrekken naar Finland. Ze doen daar volgende week mee aan de grootste recreatieve roeitocht ter wereld: Karelia-Soutu. Het is een meerdaagse tocht van ruim 200 kilometer. Met de deelname gaat een droom in vervulling van de vereniging. En om het allemaal nog extra bijzonder te maken roeien ze niet mee in een lichte boot, maar in een gerestaureerde Finse reddingssloep. Tijdens Het Overijssels Hart waren twee leden te gast die volgende week meeroeien: Nico Roelink en Barry Grave.

DATE: Thu, 23 Jul 2009
SIZE: 4.59 MB
DOWNLOAD EPISODE
Robin Kampman helpt schildpadden in Costa Rica

D’r zijn wel meer jongeren die naar het buitenland gaan om vrijwilligerswerk te doen, maar Robin Kampman uit Holten gaat met een wel heel bijzonder doel. Ze vertrekt dit weekend naar Costa Rica om mee te helpen met het schoonhouden van de natuur. Een kwart van Costa Rica is beschermde natuur. Maar de lokale bevolking doet weinig aan het onderhoud. Robin gaat er nu aan het werk in de Nationale Parken om rotzooi op te ruimen, bospaden te onderhouden en voor zeeschildpadden te zorgen. Robin was te gast tijdens Het Overijssels Hart.

DATE: Wed, 22 Jul 2009
SIZE: 4.56 MB
DOWNLOAD EPISODE
Eclips-jagers bij zonsverduistering 2009 in China

In Nederland hebben we er niets van gemerkt, maar d'r is vandaag een totale zonsverduistering geweest. Het hoogtepunt van de eclips was vannacht rond half drie, maar toen was het in Nederland natuurlijk donker. De eclips was om twee redenen bijzonder: Het was een lange zonsverduistering en de verduistering zou in miljoenensteden in India en China te zien zijn. Tenminste, als er niet te veel bewolking was. Verschillende eclipsjagers uit Overijssel zijn naar China afgereisd om de eclips mee te maken en vast te leggen. Eén van hen is Arthur Wiegman uit Hengelo. Tijdens Het Overijssels Hart belde ik met hem in China.


Top 10 Podcasts
 98.3 Radio Universidad...
 Pod-porn.com
 The YoGPoD

5 Featured Podcasts
 Buzz Out Loud (MP3)
 Lab Rats
 Tech Weekly
 Up Next at CES Podcast...
 TechVi - All Shows

5 Newest Podcasts
 Surrounded in Pittsbur...
 Sword and Scale
 The Magick Jukebox
 eClinicalWorks Podcast...
 HouseDeelings
home | about | support this site | contact | MEVIO
© 2004 - 2014 Chris McIntyre and PodcastAlley.com